DİSK'ten AKP'ye enflasyon tepkisi: Kara tablonun sorumlusu iktidar

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın enflasyon tahminlerini ve buna dayalı zam politikasını eleştirerek, hükümetin yanlış ekonomi politikalarının işçileri ve emekçileri yoksullaştırdığını vurguladı. Çerkezoğlu, "Enflasyonun nedeni ücretler değil, dolarizasyon ve şirket karlarıdır" dedi.

12punto

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Merkez Bankası’nın eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi ve iktidarın enflasyon politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. 

Çerkezoğlu, enflasyonun işçi ve emekçilerin yaşamlarını zorlaştırdığına dikkat çekerek, hükümetin zam ve ücret politikalarının milyonlarca insanı yoksulluğa sürüklediğini ifade etti.

''YÜKSEK ENFLASYON İŞÇİYİ YOKSULLAŞTIRIYOR''

Çerkezoğlu, Türkiye'nin uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele ettiğini, bu durumun işçileri, emekçileri ve emeklileri derin bir yoksulluğa sürüklediğini belirtti. 

Hükümetin enflasyon tahminlerinin yanıltıcı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Hükümet enflasyon tahminlerinde sürekli revizyona gidiyor ama hiçbir zaman gerçek enflasyonla örtüşmüyor. TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyonun bile tahminlerin üzerinde olduğu bir süreç yaşıyoruz" diye konuştu.

''ENFLASYON ÜCRETLERLE AZALMAZ''

Enflasyonun nedeni olarak ücretlerin gösterilmesini "kocaman bir yalan" olarak nitelendiren Çerkezoğlu, gerçek sorunun dolarizasyon ve şirketlerin aşırı karları olduğunu vurguladı. "Enflasyonun nedeni asla ücretler değil. Ücretler enflasyonun çok küçük bir etkeni. Enflasyonun gerçek nedenleri dolarizasyon, arz problemleri ve şirketlerin, bankaların aşırı karlarıdır. Ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüremezsiniz, bunun yerine kalıcı ve üretime dayalı bir ekonomik politika gerekiyor" dedi.

''MİLYONLAR AÇLIKLA YÜZ YÜZE'' 

Çerkezoğlu, hükümetin 2025 yılı için enflasyon beklentisine dayalı asgari ücret politikasını eleştirerek, "2025 yılı için yüzde 17-18 enflasyon beklentisine göre asgari ücret belirlenmesi, milyonlarca işçinin daha da yoksullaşması anlamına geliyor. Bu politikanın derhal değiştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Enflasyonun düşmediğini ve milyonların açlıkla yüz yüze kaldığını belirten Çerkezoğlu, "Ücretleri baskılamakla ne enflasyon düşer ne de çalışanların alım gücü artar" dedi.

''KARA TABLO İKTİDARIN POLİTİKALARININ SONUCU''

DİSK Başkanı, ülkedeki gelir dağılımı adaletsizliğine de dikkat çekti. Çerkezoğlu, "Türkiye’de emeğin ürettiği değerden aldığı pay Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerine inmiş durumda. Bu, AKP hükümetinin 22 yıldır uyguladığı sınıfsal ve siyasal tercihlerin sonucudur" dedi. Ayrıca, "Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oluyor. Bu düzen değişmedikçe milyonlar yoksullaşmaya devam edecek" diye ekledi.

Çerkezoğlu, hükümetin bu kara tabloyu değiştirmek için adımlar atması gerektiğini belirterek, “Hepimizin çalışarak ürettiği değer 85 milyon insanı insanca yaşatmaya yeter de artar bile, yeter ki tercihler değişsin" dedi.