DİSK'ten çalışma saati ve asgari ücret çıkışı: Arzu Çerkezoğlu 12punto’ya konuştu
Esnek çalışma saatleri ve yılbaşında yapılacak olan asgari ücret zammı tartışmalarıyla ilgili DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu 12punto'ya konuştu. Asgari ücretin yılda dört defa güncellenmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “Haftalık çalışma saati 37 buçuk saat olmalıdır” dedi.
Hikmet Eren Çelenk
Hikmet Eren Çelenk
Asgari ücrete yılbaşında gelecek zam tartışmaları ve çalışma saatinin düşürüleceği iddialarını Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu 12punto'ya değerlendirdi.
'YILDA DÖRT KEZ DÜZENLENMELİ'
Asgari ücretin insani şartlara uygun olmadığını söyleyen Çerkezoğlu “Bu kadar hayat pahalılığının olduğu bir dönemde Türkiye bir asgari ücret toplumu haline getirilmeye çalışılıyor. Bırakın yokluk sınırını açlık sınırının dahi altında kalmış bir asgari ücretten bahsediyoruz. Tam da böylesi bir süreçte bizim DİSK olarak enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücretin yılda dört kez düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücret iki yıldır temmuz ayında revize edilmek zorunda kalındı. Fakat 2024 yılında bunu yapmıyorlar. Ocak ayına kadar 17 bin iki lira ile geçinmeye devam edilecek” şeklinde konuştu.
'YÜZDE 20'Yİ KABUL ETMEYİZ'
Asgari ücretin Ocak ayında yapılacak olan zam görüşmelerinde yüzde 20 artış göreceği iddialarına da yanıt veren Arzu Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Ocak ayı zammı için yüzde 20’ler konuşuluyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu kadar yüksek enflasyonun yaşandığı, alım gücünün bu kadar düştüğü, milyonların yoksullaştığı bir dönemde asgari ücretin yıl içerisinde mutlaka revize edilmesi gerekiyor. Ocak ayında yapılacak zamda da uluslararası tüm standartlara uygun biçimde bir insanın ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret olarak belirlenmesi gerekiyor. Enflasyon karşısındaki kahrın giderilmesi, insanca yaşanabilecek sınırlara getirilmesi gerekmektedir çünkü asgari ücret milyonların meselesidir, memleket meselesidir.”
'ARALIK'TA ASGARİ ÜCRET BEKLENTİMİZİ AÇIKLARIZ'
Asgari ücret çalışmalarında DİSK’in beklentilerini sorduğumuz Başkan Arzu Çerkezoğlu, “DİSK olarak her yıl aralık ayında çok kapsamlı bir araştırma yayınlıyoruz ve bütün kamuoyuyla paylaşıyoruz. Asgari ücretin yıl içerisindeki gerçek kaybını temel parametreleri göz önünde bulundurarak gidermeye çalışıyoruz. Uluslararası sözleşmeler dahilinde bir işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir ücret olarak belirlenmesi gerektiği konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rakam konusunda taleplerimizi de aralık ayı içerisinde somut veriler, bilimsel veriler üzerinden hesaplayarak bildireceğiz. Açlık sınırı 20 bin liraya yokluk sınırı 65 bin liralara yaklaştı. Bugün kaç haneye 65 bin liranın üzerinde gelir girişi var? Temel mesele dönüşümde, bu bölüşüm sistemini değiştirecek politikalara ihtiyacımız var” dedi.
'HÜKÜMET KAMUOYUNU ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİNE HAZIRLIYOR'
Esnek çalışma saatlerine ilişkin başlatılan girişimlerle ilgili olarak manipülatif yaklaşımlar olduğunu iddia eden Arzu Çerkezoğlu çalışmalara ilişkin şöyle konuştu:
“Esnek çalışma hükümetin bütün temel yaklaşımlarında, politikalarında, orta vadeli programda incelediğimizde hükümetin temel amacı esnek çalışma saatlerini arttırmak. Hayatın esnekleştirilmesi hükümetin politikası fakat Türkiye’de güvencesiz çalışma ve esnek çalışma zaten çok yaygın. Tam tersine bizim kayıtlı, güvenceli istihdamı arttırmamız lazım. Bunu yaratacak bir ekonomi politikasına geçilmesi lazım. Yaşadığımız problemlerin temelinde bunu olmayışı yatıyor. Şimdi hükümet çalışma saatlerinin düşürüleceği yönünde son derece manipülatif bilgiler yayıyor, basında görüyoruz.”
'HAFTALIK 37,5 SAAT OLMALI'
Haftalık çalışma saatlerine ilişkin beklentilerini açıklayan Arzu Çerkezoğlu, “Türkiye haftalık bazda en çok çalışan ülkeler arasında, haftalık çalışma saati 45 saat fakat bizim ortalama çalışma saatimiz bundan da çok fazla. Türkiye’de çalışma saatlerinin düşürülmesi için adım atılmak zorundadır. Bu kadar uzun çalışan bir ülke olmamıza rağmen ürettiğimiz değerden aldığımız pay gittikçe düşüyor. Türkiye’de çalışma saati hiçbir gelir kaybı olmadan haftalık 37,5 saate düşürülmelidir. Şu an 40 saate düşürülecek denilmesi esnek zamanlı çalışma saatinin meşrulaştırılmasından başka bir şey değildir. Esnek çalışmaları yaygınlaştırmak için yapılmış açıklamalardır” diye konuştu.
Esnek çalışma saatleriyle ilgili bakanlığın kendilerine danışmadığını söyleyen Arzu Çerkezoğlu, “Bu kadar önemli bir konuda bizlerle, sendikalar ve STK’larla hiçbir şekilde müzakere edilmedi. Esnek çalışmayı yaygınlaştırmak için kamuoyunda algı yaratmaktan başka bir şey değildir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Çalışabilir çağda 65 milyon nüfusumuz var fakat bunun yalnızca üçte biri güvenceli çalışan olarak görülüyor. İnsanların hakkının, emeğinin yenmediği bir sistem inşası zorunludur” açıklamalarını yaptı.