Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın o sözleri akıllara Nebati'yi getirdi: 'Epistemolojik ve ontolojik kriz...'

İlahiyat fakültelerinin kuruluşunun 100’üncü yılı nedeniyle düzenlenen organizasyonda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Son üç asır boyunca dünyanın en temel sorunu ve en vahim krizi esasında epistemolojik ve ontolojik krizdir" dedi. Prof. Dr. Erbaş'ın bu sözleri akıllara eski Hazine ve Maliye Bakanı ve 28. Dönem Mersin Milletvekili Nureddin Nebati'yi getirdi.

İHA

İlahiyat fakültelerinin kuruluşunun 100’üncü yılı vesilesiyle Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi iş birliğiyle "100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri" başlıklı uluslararası bir akademik etkinlik düzenlendi.

'EPİSTEMOLOJİK KRİZ'

Etkinlikte konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ahlakın ve hukukun evrensel normlarını kendi bencil dünyalarına hapseden Batı merkezli bir anlayış yeryüzünü kaosa, savaşa mahkum etmiştir" ifadelerini kullandı.

Erbaş konuşmasının devamında, "Müminler bütün zamanlarda bilgiyi hikmet ve ahlak boyutuyla ele alarak, tevhid ve hukuk zemininde hayatı inşa etmeyi varoluşun gayesi kabul etmişlerdir. Son üç asır boyunca dünyanın en temel sorunu ve en vahim krizi esasında epistemolojik ve ontolojik krizdir. Yani bilgi ve varlık tasavvurunda yaşanan savrulmalar sosyal, siyasal, ekolojik, iktisadi, küresel krizlerin ve bireysel bunalımların, umutsuzlukların temelini oluşturmaktadır. Varlığın aşkın boyutunu reddeden, alemin Allah ile irtibatını yok sayan, ahlakın ve hukukun evrensel normlarını kendi bencil dünyalarına hapseden Batı merkezli bir anlayış, bütün yeryüzünü kaosa, savaşa, yoksulluğa, umutsuzluğa mahkum etmiştir" ifadelerini kullandı.

AKILLARA NEBATİ GELDİ

Erbaş'ın sözleri akıllara, eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin “Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır” sözlerini getirdi.

Nebati'nin bu sözleri o dönemde basında geniş yer bulmuştu.