Diyanet'te 'Hamas' çatlağı: 'Terör örgütü' ilan edip Süleymancıları suçladılar

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Almanya’daki şubesi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Hamas'ı ‘terör örgütü’ olarak tanımlayan metne imza attığı ortaya çıktı. Muharrem Kuzey ise bu imzadan AK Parti’ye yakın tarikatlardan Süleymancıları sorumlu tuttu.

12punto

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Hamas’ıterörist’ olarak ilan eden bir metne imza attığı ortaya çıktı.

16 Ekim'de, Almanya'nın Düsseldorf kentinde yapılan bir diyalog toplantısında, aralarında DİTİB’in de olduğu bir grup Hamas'ı ‘terör örgütü’ olarak tanımladığı metne imza attı. 

'HAMAS'IN TERÖRİST SALDIRILARINA...'

Metinde Hamas’tan şöyle bahsediliyor: “Hamas terörü bölge genelinde sayısız masum insana tarifsiz acılar yaşatmıştır. Hamas’ın terörist saldırılarının sokaklarımızda alkışlanmasına ve hatta görmezden gelinmesine izin vermeyeceğiz.”

SÜLEYMANCILAR SORUMLU TUTULDU

Bu ifadelerin yer aldığı metne imza atan kuruluşlar arasında Kuzey Ren-Vestfalya İslam Dini Cemaati, Türkiye’deki Süleymancılar cemaatine yakınlığıyla bilinen İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi'nin Kuzey Ren-Vestfalya (Nordrhein-Westfalen) Bölge Birliği de bulunuyor.

Euronews'in sorularını yanıtlayan DİTİB Başkanı Muharrem Kuzey ise bu imzadan AK Parti’ye yakın tarikatlardan Süleymancıları sorumlu tuttu.

'DEVLET YETKİLİLERİYLE PAYLAŞTIK'

Aylardır devam eden İsrail’in Gazze’ye saldırılarının "11 Eylül'ün bir benzeri" olarak yorumlayan Kuzey, 7 Ekim'deki saldırıyla İsrail'e koz verildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Yarı çıplak kadın görüntülerine, eli ayağı bağlanmış insanlara şahit olduk. Hatta bir iki tane de Alman pasaportuna sahip gencin festivalde öldüğüne dair haberler yapıldı."

Olaydan hemen sonra Alman İçişleri Bakanlığı'nın Hamas'ın ‘terör örgütü olarak tanınmasında’ DİTİB'e ve diğer kuruluşlara çağrıda bulunduğunu söyleyen Kuzey, saldırıya dair hangi konumda olduklarını devlet yetkilileriyle paylaştıklarını belirterek,  "Biz de kendi zaviyemizden durumu anlattık" dedi.

'METİN ÇOK AĞIRDI'

Bildirinin Süleymancıların isteği üzerine hazırlandığını iddia eden DİTİB Başkanı Kuzey, şunları söyledi: ,

"Süleymancıların temsilcisi 'Bir basın açıklaması yayınlayalım' dedi. Sonra önümüze hazır bir metin konuldu. Çok ağırdı. Filistinlilerin yaşadığı zulümden hiç bahsedilmiyordu. Bizim ısrarlarımızdan sonra metni biraz daha makul, kerhen de olsa kabul edilebilecek hale getirmeye çalıştık.”

KARŞI BİLDİRİ AÇIKLAMASI

16 Ekim'deki metnin DİTİB'in görüşlerini yansıtmaması üzerine, Almanya'daki Müslüman vakıfların, derneklerin çatı kuruluşu olarak görülen Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi (KRM) aracılığıyla, 19 Ekim'de karşı bildiri yayınladıklarını, bu metinde daha çok 'Gazze' vurgusunun yer aldığını, fakat Süleymancılara yakınlığıyla bilinen vakfın metne imza atmadığı Kuzey, "Maalesef bu olaydan sonra biz KRM üzerinden kendi görüşlerimizi anlatalım dedik ve Süleymancılar imza atmadıkları gibi kurucuları arasında yer aldığı KRM'den ayrılma kararı aldı" dedi.