Emniyete gelen bir ihbarla koruma kararı ve silah taşıma ruhsatı verildi: Kırmızı bültenle aranıyordu

Belçika’nın organize suç ve uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle kırmızı bültenle aradığı Yuhannes Bayram Yaramış, önceki Pazar günü Didim’de polislerin davetlileri kontrol ettiği gösterişli bir düğüne ev sahipliği yaptı.

12punto

Düğünden hemen önce Didim sokaklarında lüks araçlarıyla konvoy oluşturup tur atan silahlı bir grup, trafikte tartıştıkları bir taksi şoförünü de silah çekerek darp etti.

Kameralar tarafından kaydedilen olaydan sonra, saldırıya uğrayan taksici karakolda ifade verirken, bir bölümü silahlı olduğu ileri sürülen saldırganlar, serbest kaldı.

Kısa Dalga'dan Cengiz Erdinç'in haberine göre, kırmızı bültenle aranan Bayram Yaramış’a emniyete gelen bir ihbarla koruma kararı ve silah taşıma ruhsatı da verildi.

İhbar, Zaza Ahmet lakaplı Ahmet Özcan’ın İlçe Emniyet Müdürü Yunus Dinç ve aracının plakası verilen ancak soyadı belirtilmeyen, “Bayram adında birine” suikast girişimine bulunmak için çeşitli kişilerle anlaştığı yolunda. Didim’de işyeri zorla boşaltılan Ahmet Özcan, yurt dışına gitmiş, oradan yayınladığı videolarla Aydın’a ilişkin önemli yolsuzluk iddialarını dile getirmiş, uyuşturucuya karşı olduğu için işyerlerine el konduğunu ileri sürmüştü.

SİLAH TAŞIMA RUHSATI DETAYI

İlişkileri Arnavutların Kompanio Bello karteline uzanan Yaramış, Türk vatandaşı olduğu için Belçika mahkemelerinin arama kararına dayanan kırmızı bülten yüzünden iade edilmesi söz konusu değil, ancak Belçika’dan suçlamalarla ilgili delillerin istenmesi ve Türkiye’de yargılanması gerekiyor. Bu konuda ne işlem yapıldığı bilinmiyor. Hakkında kırmızı bülten bulunan bir ismin Türk vatandaşı da olsa silah taşıma ruhsatı alması en azından “Bataklık soruşturmalarından beri” mümkün değil.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan İlçe Emniyet Müdürü Yunus Dinç Yaramış’ın kırmızı bültenle aranıyor olması, silah ruhsatı ve taksicinin darp edilmesi konusundaki soruları yanıtlayamayacağını belirtti. Aydın Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici de sorulara yanıt vermedi. İçişleri Bakanlığı kaynakları ise konuyu araştıracaklarını bildirdiler.

236 KİLO KOKAİN YAKALANDI

1991 yılında Belçika’ya göç eden Yaramışlar, Anvers’in en büyük mafya klanı. Faaliyet alanları uyuşturucu kaçakçılığı, para aklama, sosyal dolandırıcılık, gasp, adam kaçırma ve yolsuzluk… Suç haberleriyle tanınan araştırmacı gazeteciler Joris van der Aa ile Sam Reyntjens, Gazette Van Antwerpen’de 2019 yılında yayınladıkları haberde Yaramışları kamuoyuna duyurdu.

Anvers’de konteyner terminalinde “planlamacı” olan Marsin Yaramış’ın 11 Ağustos 2017’de saldırıya uğraması polisin dikkatini çekti. Polise göre Marsin kokain yüklü konteyner başına 150 bin euro alıyordu. Marsin’in Bayram Yaramış’la çalıştığı, ancak başka akrabaların da kaçakçılıktan pay istemesi nedeniyle vurulduğu düşünülüyordu.

Aynı yıl Fikret Yaramış’ın bir konteyner numarasını kendisine mesaj olarak göndermesi polisin dinlemesine takıldı ve bu sayede 236 kilo kokain yakalandı. Bayram Yaramış kardeşi Corc’la birlikte 2017’de soruşturmadan kaçarak Türkiye’ye geldi ve ailenin liderliğini Mecit Yaramış üstlendi. Mecit Yaramış’ın da hakkındaki arama kararından sonra İstanbul’a yerleştiği ileri sürülüyor.

Yuhannes Bayram Yaramış’ın Türkiye’de Bayram Uyanış adını kullandığı ve bu sayede silah ruhsatı aldığı da iddialar arasında.

BELÇİKA SORUŞTURMASI

Belçika’da 2021 yılında tamamlanan soruşturmalarda savcı 105 sanığı suçladı. İçlerinde iki polis, bir belediye görevlisi, iki banka memuru, bir rahip ve ailenin damadı ve politikacı Melikan Kucam da var. İki polis Yaramışlar için veri tabanında arama kararı olup olmadığını sorguladıkları için yargılanıyor.

Suçlamalar arasında Türk asıllı bir memurun Yaramışlar tarafından, Arnavut uyuşturucu kaçakçıları Denis Matoshi adını kullanan Erdi Dizdari ve Ermin “Cinco” N. için sahte pasaportlar düzenlemeye zorlaması da var.

Eldi Dizdari Latin Amerika ile Avrupa arasında kokain köprüsü kuran Kompanio Bello kartelinin Hollanda’daki ayağını oluşturan grubun lideriydi. Başarısız bir nakliye yüzünden Bayram’ın kardeşi Corc’u kaçırmıştı.

Dizdari 2020 yılında Floransa Savcılığı’nın yürüttüğü çok uluslu Los Blancos operasyonunda Dubai’de tutuklandı. Dizdari’den sonra kartelin lideri sayılan Dritan Recebi de İstanbul’da yakalandı. Ermin “Cinco” N. ise lakabını Arnavutluk’un Durres kentinde sahip olduğu Cinco Cavalli gece kulübünden alıyor, Belçika’da 450 kiloluk bir kokain soruşturmasının şüphelilerinden. Yaramışlar, Mecit Yaramış’ın 2008’de Beytüşşebap Cevizağacı köyünde yapılan düğününde ağır silahlardan havaya sıkılan binlerce kurşunla konuşulmuş, düğün sahibi Muhsin Yaramış soruşturulmuştu.