Epilepsi ilacı krizi derinleşiyor: Hastalar ve aileler zor durumda

Clobazam etken maddeli "Frisium" isimli epilepsi ilacına aylardır ulaşılamıyor. İlaç sıkıntısı nedeniyle aileler ve hasta çocuklar büyük mağduriyet yaşıyor.

12punto

Türkiye’de epilepsi hastalarının kullandığı Clobazam etken maddeli "Frisium" isimli ilaca erişim sorunu giderek büyüyor. 

Cumhuriyet'in haberine göre aylardır bu ilacı temin edemeyen aileler, çocuklarının tedavisinin aksaması nedeniyle zor günler yaşıyor. Özellikle her epilepsi ilacının her hastaya uygun olmadığını ve mevcut ilacın değiştirilmesinin büyük riskler taşıdığını belirten aileler, ellerindeki son ilaçların tükenmesiyle ne yapacaklarını bilemiyor.

'ELİMİZDEKİ İLAÇLAR TÜKENDİ'

Epilepsi hastası oğlunun 14 yıldır bu ilacı kullandığını belirten anne Didem Çetin, yaşadığı mağduriyeti anlattı. 11 Temmuz’da parasını ödediği ilaca ulaşamadığını belirten Çetin, “Yeşil reçete kapsamında olan bu ilaca bir aydır ulaşamıyoruz. Bakanlık, ilaç stoğunun 2 hafta ile 6 ay arasında geleceğini söylüyor, ancak net bir tarih veremiyorlar. Yurtdışından da bu ilacı temin etmemiz mümkün değil. Günde 3 tane kullandığımız bu ilacın kutusu 10 gün gidiyor ve elimizdeki kutu da bitti. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çaresiziz” dedi.

ÖDÜNÇ İLAÇ ÇÖZÜMÜ 

İlaç bulamayan ailelerin başvurduğu yöntemlerden biri de başka bir aileden ödünç ilaç almak. Anne Çetin, daha önce ilaç sıkıntısı yaşadıklarında diğer epilepsi hastalarının yakınlarıyla dayanışma içinde olduklarını ve ödünç ilaç aldıklarını belirtti. Ancak bu sefer belirsizlik nedeniyle kimsenin ilaç paylaşmadığını dile getirdi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanlığı, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, ilaca erişimde yaşanan tedarik sorununu doğruladı. Bakanlık, “Epilepsi tedavisinde kullanılan Clobazam etken maddeli iki farklı ilaç (Apo-Clobazam ve Frisium) yurtdışından tedarik ediliyor. Frisium ticari isimli ilacın globaldeki ruhsatının başka bir firmaya devredilmesi nedeniyle yaşanan tedarik sorununun çözümü için çalışmalar Kurumumuz ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile yürütülmektedir. Bu kapsamda TEB, Frisium isimli ilacın siparişini yurtdışından vermiş olup, ilacın 1 hafta içerisinde Türkiye’ye gelmesi beklenmektedir. Ayrıca, alternatif bir diğer ilaç olan Apo-Clobazam için de siparişler verilmiştir ve en kısa sürede temin edilerek hastalarımıza ulaştırılacaktır” ifadelerine yer verildi.

TEB: SORUN BİZDEN KAYNAKLANMIYOR 

Türk Eczacıları Birliği (TEB) de yaptığı açıklamada, yaşanan ilaç sıkıntısının Birliğin çalışma süreçlerinin dışında geliştiğini belirtti. TEB, “Birliğimiz stoklarında bulunan yaklaşık 42 bin kutu ilaç, SGK’dan gelen reçeteler için kullanılmış, ancak mevcut talebi karşılamakta yetersiz kalmıştır. Frisium için firmadan aldığımız bilgiye göre, 7 bin kutu ilaç 10-15 gün içinde Türkiye’ye gönderilmek üzere yola çıkabilir. Birliğimiz, hastaların ilaca erişimini sağlamak için gereken hassasiyeti göstermektedir, ancak yaşanan sıkıntılar bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır” açıklamasını yaptı.