Eskişehir’de Cengiz Holding'in madencilik projesine tepki: Yurttaşlar yürüyüşe hazırlanıyor

Cengiz Holding’in Eskişehir’de gerçekleştirmek istediği altın-gümüş madeni projesine karşı çıkan yurttaşlar, çevreye vereceği zararı protesto etmek amacıyla 10 Ağustos’ta yürüyüş düzenleyecek.

12punto

Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir’de binlerce hektarlık orman alanını yok edecek bir altın-gümüş madeni projesi başlatmak istiyor. 

Proje, çevreye vereceği zararlar nedeniyle büyük tepkilere yol açtı. Bu duruma karşı çıkan Eskişehirli yurttaşlar, 10 Ağustos'ta saat 13.30'da Köprübaşı'nda buluşarak Yediler'e doğru yürüyüş gerçekleştirecek ve burada bir basın açıklaması yapacak.

KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası’nın (ESM) İl Yürütücülerinden Yener Çalışkan, Eskişehir'de yaşayan halkın yüzde 20’sinin tarımla geçimini sağladığını vurguladı. 

Çalışkan, “Bu maden projesi, hem tarım arazilerini yok edecek hem de bölgedeki su kaynaklarını zehirleyecek. Sakarya Nehri'nin de geçtiği bu bölgede böyle bir maden çalışması yapılması kabul edilemez” dedi.

PROJENİN DETAYLARI 

Proje kapsamında, orman alanı yok edildikten sonra, altın ve gümüş cevherinin siyanürle ayrıştırılması planlanıyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre, 941 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda gerçekleştirilecek bu proje için 4,5 milyar TL yatırım yapılacak.

'SADECE ÇEVREYİ DEĞİL GELECEĞİMİZİ YOK EDECEK'

Projenin hayata geçmesi durumunda, yılda 4 milyon ton cevher çıkarılacak ve bu süreçte bölgedeki doğal yaşam ciddi şekilde zarar görecek. Yener Çalışkan, “Bu maden sadece çevreyi değil, bizlerin geleceğini de yok edecek. Bu yüzden yarın gerçekleştireceğimiz yürüyüşle sesimizi duyuracağız,” diyerek tüm vatandaşları eyleme katılmaya davet etti.