Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor: Yeni dönem başladı
Kira sözleşmelerinin, e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesine ilişkin uygulamaya emlakçılar da dahil edilirken, bugüne kadar yaklaşık 21 bin sözleşme bu hizmetle onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Vatandaşlarımız, genişletilen kapsamıyla e-Devlet Kapısı'nda kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilir" açıklamasını yaptı.
AA
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına imkân tanıyan sistem, Türkiye genelinde yaygınlaşmaya devam ediyor. 81 ilde aktif olarak kullanılan hizmetle, onaylanan e-kira sözleşmesi sayısı 21 bine dayandı.
Sistemin ilk fazı, 4 Kasım 2024 tarihinde kullanıma açıldı. Bu aşamada, taşınmaz sahibi olan gerçek kişiler, e-Devlet'teki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" başlığı altından sözleşmeyi oluşturabiliyor. Kiracı ve varsa kefil de kendi e-Devlet hesaplarından söz konusu sözleşmeye onay verebiliyor.
9 Mayıs itibarıyla ikinci faza geçildi. Bu yeni adımla birlikte, artık yetki belgesi bulunan emlak danışmanları ile belirlenmiş kişiler de sözleşme oluşturabiliyor ve tarafların (ev sahibi, kiracı, kefil) onayına sunabiliyor.
Uygulama sayesinde, kira sözleşmeleri için zaman damgalı ve barkodlu dijital belgeler oluşturulabiliyor. Aynı zamanda bu belgeler, e-Devlet üzerinden doğrulanabiliyor.
YETKİSİZ ARACILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
İkinci fazla birlikte, yalnızca yetki belgesine sahip emlak danışmanlarının kira işlemlerinde aracı olmasına olanak tanındı. Yurttaşlar, danışmanların yetki belgelerini e-Devlet üzerinden kontrol edebiliyor; bu da daha güvenli bir işlem ortamı sunuyor.
Bu yenilikle birlikte, hem yurttaşların hem de emlak sektörünün karşılaşabileceği olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Uygulama, kira sözleşmelerinde şeffaflık sağlarken, gayrimenkulün kime ait olduğunun kontrol edilmesine de olanak tanıyor. Ayrıca yurttaşlar, sözleşmelerini resmi kurumlara fiziksel olarak teslim etme zorunluluğundan da kurtuluyor. Dijital entegrasyon sayesinde bürokratik yükler azalıyor.
Bugüne kadar 20 bin 979 kira sözleşmesi sistem üzerinden onaylandı. Hizmet, Türkiye’nin dört bir yanında aktif olarak kullanılırken, arayüz kullanıcı dostu bir biçimde tasarlandı. "Kira Sözleşmesi İşlemleri" ekranında bilgilendirici videolar ve kullanım kılavuzları da yer alıyor.
Yurttaşların sistemi daha iyi anlayabilmesi için hazırlanan tanıtım videosunun yakında televizyon ekranlarında yayımlanması planlanıyor.
"VATANDAŞ ODAKLI HİZMET ANLAYIŞINI MERKEZE ALDIK"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, e-Devlet Kapısı üzerinden erişime sunulan "Kira Sözleşmesi İşlemleri" uygulamasının, "vatandaş odaklı hizmet anlayışı" doğrultusunda geliştirildiğini vurguladı.
Yerli yazılımcıların emeğiyle ve tamamen iç kaynaklarla oluşturulan sistemin kamuya herhangi bir ek mali yük getirmediğini belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"Hizmetle kamuya ek mali yük de oluşturulmadı. Uygulama, vatandaşların bu hizmetten faydalanması için ek maliyete katlanmasına gerek olmayacak şekilde kurgulandı. Hizmet kalitesini artırmak için ekiplerimiz arka planda çalışmaya devam ediyor. Bu hizmeti, tüzel kişileri de kavrayacak şekilde genişletmek için çalışmalar yürütüyoruz. Vatandaşlarımız, genişletilen kapsamıyla e-Devlet Kapısı'nda kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilir."