Ezgi Apartmanı davasında yeni gelişme: Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararına itiraz reddedildi

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı davasında, pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel'in yakalama kararının kaldırılmasına yönelik talep mahkeme tarafından reddedildi.

12punto

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 35 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı davasında, zemin kattaki pastanede kolon kestikleri iddiasıyla yargılanan ve 347 gündür firari olan sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına yönelik talep, mahkeme tarafından reddedildi.

KOLONU KESİLMİŞTİ 

Ezgi Apartmanı'nın zemin katında bulunan pastanede kolon kesildiği tespit edilmiş, bu durum 6 Şubat depremlerinin simgelerinden biri haline gelmişti. Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, iki firari sanık da dahil olmak üzere 5 kişi hakkında dava açılmıştı. Mahkeme, bilirkişi raporu talep etmiş ve 31 Temmuz'da rapor dosyaya girmişti.

Bilirkişi raporunda, binanın tasarım hatası, zemin kattaki iş yerinde perde betonun kesilmesi ve proje aykırı şekilde terasta çekme kat yapılmasının binanın yıkılmasında etkili olduğu belirtilmişti. Rapora göre, tutuksuz yargılanan müteahhit Yakup Aktaş ve 12 yıl önce vefat eden statik proje müellifi inşaat yüksek mühendisi Kemal Türkarslan asli kusurlu bulunmuştu.

KOLONLARIN BİNANIN YIKILMASINDA ETKİLİ OLMADIĞI SÖYLENMİŞTİ

Aynı raporda, pastane iç mekan tasarımcısı tutuklu Ertan Danacı (52) ile pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel'in kesildiği iddia edilen kolonların binanın yıkılmasında etkili olmadığını ve bu nedenle suçsuz oldukları belirtilmişti.

TALEP REDDEDİLDİ

Rapordan sonra firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel'in avukatları, müvekkilleri hakkındaki yakalama kararının kaldırılması için Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak mahkeme, suçun vasfı, mevcut delil durumu ve öngörülen ceza miktarını dikkate alarak talebi reddetti ve yakalama kararının devamına hükmetti.

Avukatlar bu karara itiraz ederek Kahramanmaraş 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak bu itiraz da, kararın usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle reddedildi. Ayrıca, Kahramanmaraş 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar Ertan Danacı ve Mehmet Tekin'in tahliye taleplerini de reddetti.