Fernas Madencilik işçileri Meclis'in gündeminde: Anayasal hak vurgusu

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Fernas Madencilik işçileri hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi sundu. Günaydın, anayasal sendikalaşma hakkına dikkat çekerek, Bakan’a işçilere yönelik baskı ve işten çıkarmalarla ilgili sorular yöneltti.

12punto

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te, Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 7 işçinin durumunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Günaydın, Anayasa’nın 51. maddesiyle düzenlenen sendikalaşma hakkının ihlal edilip edilmediğini sordu.

ANAYASAL HAK VURGUSU

Günaydın, soru önergesinde, Anayasa’nın sendikalaşma hakkını düzenleyen 51. maddesine dikkat çekerek Bakan Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

Sendika üyesi olmak anayasal bir hak değil midir?

Sendikaya üye olmak suç mudur?

Sendikaya üye olmak her çalışanın en doğal yurttaşlık hakkı değil midir?

Şirket patronları hangi yasaya dayanarak sendikalaşan işçilere baskı uygulayarak işten çıkartabilmektedir?

Sendika üyesi olmak ve daha iyi çalışma koşulları talep etmek işten çıkarılma nedeni olabilir mi?

SENDİKAL HAKLAR VE SORUŞTURMA TALEPLERİ

Günaydın, son bir yılda sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için kaç işçinin işten çıkarıldığına dair verileri sordu ve Türkiye’de sendikalaşma oranının hala düşük seviyelerde olduğunu hatırlattı.

Sendikal hakların iyileştirilmesi yönünde bir çalışma olup olmadığını sorgulayan CHP'li Günaydın, Bakan Işıkhan’dan ayrıca şu sorulara yanıt istedi:

Son bir yıl içinde işçilerin haklarının iadesi ve sendikalaşmalarının güvence altına alınması için sorumlu şirketler hakkında kaç inceleme ve soruşturma yapılmıştır?

Bakanlığınız tarafından yapılan teftişler sonucunda alınan yaptırımlar nelerdir?

İşverenler tarafından hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engellemek amacıyla işçileri işten çıkaran şirketlere kaç suç duyurusunda bulunulmuştur? Bu işverenler hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?