Fikret Çengel'in 'Altınla tanışan İliç Doğu'nun Paris’i oldu' yazısı gündeme geldi

18 yıl iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ta çalışan Fikret Çengel'in Dünya gazetesindeki 'Altınla tanışan İliç Doğu'nun Paris’i oldu' yazısı ortaya çıktı.

12punto

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold firmasının işlettiği Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan çökme sonucu toprak altında kalan işçiler için bekleyiş sürüyor

Fikret Çengel, ise maden kazasından yaklaşık 8 ay önce bir yazı kaleme almıştı. İktidarla yakınlığı bilinen Yeni Şafak Gazetesi'nde yaklaşık 18 yıl boyunca çeşitli görevlerde bulunan Çengel, 17 Temmuz 2023'te Dünya Gazetesi'nde Erzincan'ın İliç hakkındaki 'Altınla tanışan İliç Doğu'nun Paris’i oldu' yazısı ortaya çıktı.

ÇENGEL NE DEMİŞTİ?

Fikret Çengel Dünya Gazetesi'ndeki 'Altınla tanışan İliç Doğu'nun Paris’i oldu' yazısında özetle şunları söylemişti:

Anagold, Çöpler Altın Madeni'nde yüksek teknoloji kullanarak Türkiye'de altın madenciliğinin öncüsü haline gelmiştir. Bugüne kadar madene 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılmıştır. Çöpler Madeni, sadece Merkez Bankası'na tonlarca altın vermekle kalmamış, aynı zamanda maden sahasının etkisiyle Erzincan'ın İliç ilçesini Türkiye'nin en gelişmiş ilçelerinden biri haline getirmiştir.

Madenin işletmesini yapan Anagold, yüzde 80'ine sahip olduğu Alacer Gold Madencilik ile birlikte dünyanın en büyük altın üreticilerinden biri olan SSR Mining'in ortak girişimi olarak faaliyet göstermektedir. Çöpler Madeni'nde modern teknoloji kullanılarak altın üretimi yapılmakta olup, yıllık 300 bin ons civarında altın üretilmektedir.

REFAH DÜZEYİNİN ARTTIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Anagold Madencilik'in Türkiye'deki yatırım tutarı 2 milyar dolara ulaşmıştır ve şirket orta ve uzun vadede yatırımlarını sürdürmeyi planlamaktadır. Şirket, şu anda yerel halk dahil olmak üzere 2 bin 700 kişiye istihdam sağlamaktadır. Çöpler Madeni'nin etkisiyle İliç ilçesi ekonomisi canlanmış, ilçe refah düzeyi artmış ve tersine göç başlamıştır.

Anagold, madenle ilişkisi olmayan yerel halka destek olmak amacıyla Sosyal Kalkınma Fonu kurmuştur. Fon, madenden elde edilen her ons başına 2 dolarlık katkıyla oluşturulmuş ve bugüne kadar çeşitli sosyal sorumluluk projelerine 1.3 milyon dolarlık destek sağlanmıştır.

Çöpler Köyü'nde gerçekleştirilen "Tam Yeniden Yerleşim Projesi" ile köy halkı, maden sahasının dışına taşınarak modern konutlarda yaşamaktadır. Bu proje, Türkiye'deki özel sektöre ait ilk tam yeniden yerleşim projesi olma özelliğine sahiptir.