Filistin-İsrail hattında tansiyon artıyor: İsrail'den kapsamlı kara harekatı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu devam ederken, savaşta olduğunu açıklayan İsrail'den kapsamlı bir kara harekatı kararı geldi.

12punto

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu devam ediyor. Hamas güçlerinin İsrail'e yönelik çok yönlü saldırılarının ardından yaşanan çatışmalarda Filistin'in Gazze yerleşim bölgesinde en az 198 kişinin öldüğünü ve en az 1.610 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni yöneten grup, sürpriz, geniş çaplı operasyonun Mescid-i Aksa'ya yapılan saygısızlığa ve artan yerleşimci şiddetine yanıt olduğunu söyledi.

Hamas güçlerinin Gazze Şeridi'nden yoğun bir roket saldırısıyla başlattığı operasyon, İsrail'in savaş açıklamasıyla şiddetini artırdı. Bölgeden gelen bilgilere göre, Filistin'de Hamas, Gazze şeridinden daha geniş bir alanda hakimiyet kurdu. Gazze sınırındaki İsrail yerleşimlerini gösteren uydu görüntülerinde ise birçok yerleşim yeri yanıyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'ye saldırı emrini vererek, "kapsamlı rezerv seferberliği" çağrısında bulundu. Ayrıca Netanyahu, militanları sızan kasabalardan temizlemek için operasyonların güçlendirilerek, yedek güçlere çağrı yaptığını söyledi. İsrail askeri liderliği, Gazze'de tam kapsamlı bir kara operasyonu olduğu konusunda oybirliğiyle mutabakata vardı.

 

İsrail askeri sözcüsü Yarbay Richard Hecht'e göre, Filistinli gruplar bu sabah en az yedi İsrail topluluğuna ve ordu üssüne sızdı.

Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları da son haftalarda binlerce Yahudinin ziyaret ettiği, Kudüs'te hararetle tartışılan kutsal mekanın bir parçası olan Mescid-i Aksa'nın savunulması ve İsrail ablukasına karşı askeri bir operasyon gerçekleştirildiğini aktardı.