6.2'lik deprem 'Büyük İstanbul Depremini' tetikledi mi? Uzman isim açıkladı
İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler Marmara’daki büyük depreme çevrildi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu sarsıntının yeni bir depremi tetikleme ihtimalini değerlendirdi. İşte ayrıntılar...
12punto

23 Nisan'dan bu yana sık sık sarsıntıların yaşandığı İstanbul, dün 6.2 büyüklüğünde bir depremle yeniden paniğe kapıldı.

Merkez üssü Marmara Denizi olan ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından vatandaşlar, “Büyük İstanbul depremi tetiklendi mi?” sorusuna yanıt aramaya başladı.

tv100 ekranlarında Kübra Par’ın sunduğu Ana Haber’e konuk olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, yaşanan depremin olası Marmara depremiyle bağlantısına dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Tüysüz, 6.2’lik depremin başka bir depremi tetikleme olasılığının düşük olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu depremin başka bir depremi tetikleme olasılığı zayıf. Ama Marmara’da büyük bir deprem beklentisi var. Bu deprem, bu beklentiyi değiştirmedi. 17 Ağustos’tan beri bu bölgede zaten kaymakta olan yere bir yüzde 15’lik stres transferi olmuştu, şimdi buna bir tetikleme daha eklendi. Bu da beklenen depremin zamanlamasında bir öne çekme etkisi yaratabilir.”

“80-90 Kilometrelik Fay Hattı Kırılabilir”
Uzun süredir Marmara'da kırılması beklenen bir fay hattı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tüysüz, söz konusu tehlikeyi şu sözlerle anlattı:

“Dün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin olduğu noktayla Yalova açıklarına kadar uzanan 80 ila 90 kilometrelik bir fay hattının kırılması bekleniyor. Bu hattın kırılacağına dair beklentimiz 17 Ağustos 1999 depreminin hemen ardından oluştu. Yapılan ilk hesaplamalarda bu fayın önümüzdeki 30 yıl içinde kırılma olasılığı yüzde 65’ti. Ancak son değerlendirmelerde bu oran yüzde 49’a kadar geriledi. Bu, olasılığın ortadan kalktığı anlamına gelmez. Hâlâ çok yüksek bir riskle karşı karşıyayız.”