Altın kaçakçılığı skandalında yeni ayrıntı... Gizli rapor sadece Saray'a sunulmuş! Mal varlıklarındaki artış Erdoğan'ın da dikkatini çekti
İstanbul Havalimanı’nın VIP salonları üzerinden yapılan altın kaçakçılığına dair yeni bilgiler ortaya çıktı. İddialara göre aradan geçen 7 aylık sürede hiç kimse hakkında adli bir adım atılmadığı, söz konusu skandalı ortaya çıkaran tüm bilgilerin sadece Cumhurbaşkanlığı’na sunulan gizli bir raporda kaldığı belirtildi.
12punto

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Ağustos 2023’te aldığı kararla işlenmemiş altın ithalatına 12 bin tonluk kota getirilmesi, iç piyasada altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Türkiye ile Dubai arasındaki fark kilo başına 5 bin dolara kadar çıkınca, yasa dışı yollarla altın getirilmesi cazip hale geldi.
Gazeteci Timur Soykan, bu durumun bazı yandaş şirketlerin İstanbul Altın Borsası’nda büyük servetler kazanmasına zemin hazırladığını yazdı.

VIP SALON ÜZERİNDEN 60 KİLO ALTIN GETİRİLDİ
Skandal, 9 Ekim 2024’te Soykan’ın duyurduğu bir haberle ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre, 20 Eylül 2024’te eski AKP Bolu Milletvekili ve üç ayrı bakanlıkta bakan yardımcılığı görevinde bulunmuş Fatih Metin’in eski özel kalemi Yunus Emre Morkoç, Dubai’den getirdiği 60 kilo kaçak altınla İstanbul Havalimanı VIP Salonu’ndan geçerken yakalandı.

Olay sonrası başlatılan süreçte Morkoç hakkında herhangi bir iddianame düzenlenmediği gibi, takipsizlik kararı da verilmedi.

128 KEZ KAÇAK ALTIN GİRİŞİ
İstihbarat birimleri, Cumhur İttifakı çatısı altındaki 5 siyasi ismin altın kaçakçılığına doğrudan karıştığını belirledi. Bunlardan üçünün halen milletvekili olduğu, diğer ikisinin ise eski vekil olduğu bildirildi.
En dikkat çekici iddia ise, bu isimlerden birinin tam 128 kez VIP salonu kullanarak Dubai’den Türkiye’ye kaçak altın getirdiği yönünde.

Kulislerde adı geçen isimler arasında MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Bolu Milletvekili İsmail Akgül ve Kilis Milletvekili Mustafa Demir bulunuyor.

MAL VARLIKLARINDAKİ ARTIŞ ERDOĞAN’IN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Soykan’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla söz konusu isimlerin mal varlıklarının incelendiği bir rapor hazırlandı. Raporda, MHP’li üç vekilin servetlerinde ani ve yüksek artışlar yaşandığına dair tespitler yer aldı.
Bu gelişme üzerine üç milletvekilinin “istifa ettirildiği” öne sürüldü. Ancak resmi bir açıklama yapılmadı.

SORUŞTURMA BASKISI İDDİASI
Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamada, olayla ilgili herhangi bir soruşturma olmadığını söylemesi dikkat çekerken, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki Morkoç dosyasının kapatılması için Ankara’dan baskı yapıldığı iddia edildi.
Bu süreçte kaçak altın olayının bir yargı skandalına dönüştüğü yorumları yapılmaya başlandı.

GİZLİ RAPOR SADECE SARAY’A SUNULDU
Aradan geçen 7.5 ayda, ne Morkoç hakkında adli bir adım atıldı ne de diğer isimlerle ilgili herhangi bir işlem yapıldı.
Timur Soykan, söz konusu skandalı ortaya çıkaran tüm bilgilerin sadece Cumhurbaşkanlığı’na sunulan gizli bir raporda kaldığını, kamuoyunun ve yargının bu karanlık tabloyla yüzleşmesine izin verilmediğini belirtti.