Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki gösteren üniversite öğrencilerinin protestoları sonrası bazı üniversiteler, öğrencilerin eylemlere katılımını tespit etmek için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

12punto

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart sabahı gözaltına alınmasıyla başlayan öğrenci protestoları, sadece güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sınırlı kalmadı. Gözaltıların ve tutuklamaların ardından eylemler devam edince, üniversiteler yeni bir denetim sistemine geçti. 

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

Hacettepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi başta olmak üzere bazı yükseköğretim kurumlarında “QR Kod Yoklaması” uygulaması devreye alındı.

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre uygulamanın amacı, kampüs içinde bulunan fakat derslere katılmayan akademisyen ve öğrencileri tespit etmek. Üniversiteler, eylemlere katılımı azaltmak ve ders dışı aktiviteleri kontrol altına almak için bu yönteme başvurdu.

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Üniversiteye girişler elektronik öğrenci kartı ile yapılırken, yeni sistemle artık sınıf girişleri de QR kod okutularak kayıt altına alınacak. Her derslikte yer alacak QR kodlar, öğrencilerin ve akademisyenlerin cep telefonlarıyla okutarak yoklamaya katılmalarını zorunlu kılacak. 

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

Bu sayede sadece kampüs içinde olmak değil, derste fiziki olarak bulunmak da denetlenmiş olacak.

Uygulamanın, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki olarak düzenlenen eylemlere katılan öğrenci ve akademisyenlerin tespiti amacıyla geliştirildiği ifade ediliyor. Derslere girmeyip kampüs içindeki protestolara katılan kişilerin bu sistemle tespit edilerek idari işlemle karşılaşabileceği belirtiliyor.

Bazı üniversiteler harekete geçti: Protestolara karşı yeni önlem

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Üniversitemizde uygulamaya konulan QR Kodla Yoklama Sistemi ile ilgili gerçeği yansıtmayan çeşitli iddialar yer almaktadır. Bu iddialara yönelik kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

Üsküdar Üniversitesi olarak eğitimde kaliteyi, verimliliği ve özellikle pandemi süreciyle birlikte dijital dönüşümü temel alan bir anlayışla yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, “QR Kodla Yoklama” sistemi tamamen öğrenci devam durumlarının hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde takip edilebilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

Bu sistem;

* Yoklama süreçlerinin daha verimli hale getirilmesini,

* Öğrencilerin derse katılım durumlarının dijital olarak kaydedilmesini,

* Akademik verilerin daha sistematik biçimde yönetilmesini kolaylaştırmaktadır.

Söz konusu uygulamanın “Herhangi bir siyasi ya da ideolojik tavırla ilişkisi kesinlikle yoktur.” Üsküdar Üniversitesi olarak çağın da gereği olmak üzere dijitalleşmeye özel bir önem vermekteyiz. Üniversitemizin güçlü teknolojik alt yapısının eğitim öğretimin tüm boyutlarında aktif kullanımını sağlamaya gayret ediyoruz. Dijital yoklama sistemi de bu sürecin bir yansıması olup bu yöndeki çalışmalar üniversitemizde 2024-25 Eğitim öğretim yılının Güz Döneminde, Tıp Fakültemizde pilot uygulama olarak başlatılmış olup, 24 Şubat 2025 tarihinde de Bahar Dönemiyle birlikte üniversitenin tüm akademik birimlerinde uygulamaya konulmuştur. Uygulama, KVKK gereği sadece yoklama sistemi için kullanılabilmektedir. Dolayısıyla da üniversitemizde çağın gerekleri de dikkate alınarak tamamen iyi niyetle ve teknolojik olanakların kullanımına bağlı olarak başlatılan bir uygulamanın ülkenin siyasi gündemiyle ilişkilendirilmesinin yersiz, anlamsız ve zorlama bir çaba olduğu yönündeki düşüncemizi belirtmek isteriz.

Ayrıca Üsküdar Üniversitesi çoğulculuk, katılımcılık, özgürlükçülük ve eleştirilebilirlik ilkeleri doğrultusunda nitelikli bireyler ve meslek insanları yetiştirme gayreti içinde olup, bünyesindeki tüm bireylerin (öğrenci, akademik ve idari personel) bireysel hak ve özgürlüklerinin önemsendiği ve korunduğu bir akademik ortamdır.

Dolayısıyla da bir basın organında üniversitemize de gönderme yapılarak verilen “QR kodla yoklama” yapılarak “öğrencilerin fişlendiği” iddiasına dayanan haberin gerçekle ilişkisi olmadığı, temelsiz, yersiz ve zorlama bir çabanın ürünü olduğu yönündeki düşüncemizi kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

 

Saygılarımızla…

Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü