Dizi sektöründeki tekelleşme skandalında yeni perde: İkinci Ayşe Barım vakası... TRT ve ATV'de ondan izinsiz kuş uçmuyor
Ayşe Barım’la patlak veren tekelleşme skandalı, TRT’deki ajans bağlantılarıyla yeni bir boyut kazandı. Yazar Fuat Uğur, TRT ve ATV'deki dizilerde oyunculuk ajanslarının etkisini gözler önüne serdi ve skandalın derinliklerine inerek, bu ajansların dizi sektöründeki güçlü bağlantıları olduğunu ifade etti.
12punto
Türkiye'nin dizi ve film sektöründe son günlerde dizi-film yapımcıları, ajanslar ve oyuncular arasında dönen tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. TV100 yazarı Fuat Uğur’un kaleme aldığı, ID İletişim ve Ayşe Barım’ın adının geçtiği yazı, sektördeki tekelleşme iddialarını yeniden gündeme getirdi.
Özellikle Ayşe Barım’a destek veren oyuncular ve sektördeki tekelleşmenin detaylarını anlatan isimler, skandalın büyümesine neden oldu.
Farah Zeynep Abdullah gibi ünlü isimler de sektördeki bu tekelleşmeyi paylaşarak, birçok oyuncunun bu yapıya dahil olduğuna dikkat çekti.
Süreci takip eden ilk aşamada, Rekabet Kurulu, ID İletişim’in de dahil olduğu 21 şirket hakkında soruşturma başlattı. Bununla birlikte, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayşe Barım hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme" suçundan soruşturma açtı ve Barım tutuklandı.
TRT'DE NELER OLUYOR?
Fuat Uğur, Ayşe Barım’ın tutuklanmasının ardından, sektördeki oyunculuk ajanslarının TRT üzerindeki etkilerini sorgulamaya başladı. “Biraz da TRT’nin oyunculuk ajanslarını konuşalım” başlıklı yazısında, TRT’ye sürekli oyuncu sağlayan birkaç ajansın sektörde nasıl güçlü bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.
Uğur, kendisini arayan bir oyuncunun şikayetini aktardı; oyuncu, TRT’ye oyuncu sağlayan bu ajansların ve onlarla işbirliği yapan yapım şirketlerinin kendilerini mağdur ettiğini ifade etti.
Uğur’un iddialarına göre, TRT’deki oyunculuk ajanslarının etkinliği o kadar büyük ki, bu ajanslar ve onlarla işbirliği yapan yapım şirketleri, TRT’ye sürekli olarak oyuncu temin ettiğini ve bu durumun sektördeki dengeyi bozduğunu ifade etti.
TRT’deki bu ajans bağlantıları ise özellikle iki ajansın ismiyle öne çıktığı bunların ise Talento Menajerlik ve rds İletişim olduğu kaydedildi.
rds İLETİŞİM İDDİALARI
Talento Menajerlik, Tuncay Altunoğlu’nun sahibi olduğu ajans olup, özellikle popüler dizi "Mehmet Fetihler Sultanı" ve "Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi" gibi projelerin kast işleriyle bilindiği kaydedildi.
Ayrıca, bu ajans, "Kızılcık Şerbeti" dizisinde rol alan Sıla Türkoğlu ve Altan Erkekli’yi temsil ediyor. Altan Erkekli’nin son 5 yılda 29 ayrı rolde yer alması, ajansın sektör üzerindeki güçlü etkisini gözler önüne seriyor.
Diğer taraftan, rds İletişim, Rabia Sultan Düzenli'nin sahibi olduğu bir ajans olarak, TRT’nin "Diriliş Ertuğrul" ve ATV’nin "Kuruluş Osman" dizilerinin oyuncu kadrosunu oluşturmuş.
Uğur, bu iki ajansın sektör üzerindeki etkisinin o kadar büyük olduğunu iddia ediyor ki, "TRT’de kuş uçmuyor" sözleriyle bu ajansların TRT üzerinde çok büyük bir güce sahip olduğunu belirtiyor.
Uğur’un yazısına göre, mağdur oyunculardan biri, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı ile görüşerek durumu aktarmış ve Sobacı da bu durumu çözeceğini belirtmiş. Fuat Uğur, bu ajansların birbirleriyle örgütlenerek kurdukları WhatsApp gruplarındaki yazışmalarını da paylaştı.