Kandilli Rasathanesi'nden İstanbul depremi raporu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, 23 Nisan'da Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından yayımladığı raporda, artçı sarsıntıların 15-20 kilometrelik bir alanda yoğunlaştığını ve riskli binalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
12punto

İstanbul'da 23 Nisan'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, "Marmara Denizi Depremi Bilgilendirme Notu" başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda, depremin ardından bölgede 445 artçı sarsıntının kaydedildiği açıklandı.

İKİ ANA ARTÇI DEPREM YAŞANDI
Kandilli Rasathanesi'nin raporuna göre, ilk büyük depremin ardından bölgede 5.2 büyüklüğünde iki önemli artçı sarsıntı meydana geldi. Artçı depremlerin yoğunluğu, özellikle Orta Marmara ve Kumburgaz segmenti arasındaki 15-20 kilometrelik bir alanda gözlemlendi.

Depremin Marmara Bölgesi'nin yanı sıra çevre illerde de güçlü bir şekilde hissedildiği belirtilen raporda, merkez üssünde aletsel şiddet değerinin MMI 8'e, yerleşim yerlerinde ise V seviyesine kadar çıktığı ifade edildi.

Kandilli Rasathanesi, deprem sırasında kaydedilen ivme kayıtlarının incelendiğini ve yapıların maruz kaldığı spektral ivme değerlerinin, deprem yönetmeliklerinde esas alınan tasarım spektrumunun oldukça altında kaldığını belirtti. Bu durumun, yapıların genel olarak daha az hasar gördüğüne işaret ettiği değerlendirildi.

TSUNAMİ UYARISI YAPILDI VE KALDIRILDI
Depremin ardından altıncı dakikada, ülkemizde AFAD'a ve bölgede sisteme üye olan diğer ülkelere tsunami uyarı mesajı gönderildiği açıklandı. Yapılan gözlemlerle uyarı teyit edilirken, 16.53 itibarıyla tsunami tehlikesinin geçtiği bildirildi ve uyarı resmi olarak sonlandırıldı.

ARTÇI SARSINTILAR SÜRECEK
Kandilli Rasathanesi, bölgede artçı depremlerin bir süre daha devam edeceği uyarısında bulundu. Özellikle riskli olduğu tespit edilen binalardan uzak durulması gerektiğinin altı çizildi.