Kandilli’den Ege’deki deprem fırtınası için kritik uyarı: Tsunami tehlikesi yaşayabilecek yerler belli oldu!
Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi'nde devam eden sismik hareketlilikle ilgili dikkat çeken bir rapor yayımladı. Son bir haftada bölgede 1513 depremin meydana geldiği belirtilirken, Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi'nde 1 ila 3 metre yüksekliğinde tsunami tehlikesinin mümkün olduğu vurgulandı.
12punto
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Ege Denizi'nde süregelen deprem hareketliliğine ilişkin 4. değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, bölgede son günlerde artan depremler ve olası tsunami riski konusunda kritik uyarılar yer aldı.
SON BİR HAFTADA 1513 DEPREM MEYDANA GELDİ
31 Ocak - 7 Şubat (09:00 itibarıyla) tarihleri arasında bölgede en küçüğü 1.2, en büyüğü 5.3 olmak üzere toplam 1513 depremin kaydedildiği belirtildi.
Açıklamada, 108 depremin büyüklüğünün 4’ün üzerinde olduğu vurgulandı.
TSUNAMİ TEHLİKESİ
Sözcü'den Burak Demirbaş'ın derlediği habere göre raporda, geçmişteki büyük depremlerin ardından meydana gelen tsunamilere dikkat çekildi.
1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde, Kilimli (Kalimnos) Adası'nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluştuğu, su baskınının kıyıdan 1.5 kilometre içeriye kadar ulaştığı hatırlatıldı.
Tsunami dalgalarının Fethiye kıyılarında 1 metreye kadar yükseldiği ve 250 metre içeriye su baskını yaşandığı ifade edildi.
KAŞ VE ANTALYA KÖRFEZİ İÇİN TSUNAMİ RİSKİ
Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’ndeki belirli bölgelerde tsunami tehlikesinin yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Özellikle Helen Yayı çevresi, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya gibi bölgelerde 3 metreyi aşabilecek tsunami dalgalarının oluşabileceği belirtildi.
Türkiye’de ise Kaş Yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu kaydedildi. Uzmanlar, bölgedeki sismik hareketliliğin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.