Sultan Abdülhamid'in torunları 15 yıl sonra mirasçı oldu!
Sultan Abdülhamid’in torunları, 15 yıl süren davanın sonunda resmi olarak mirasçı ilan edildi. Ancak 1924 tarihli yasa nedeniyle, aralarında Galatasaray Adası ve Veliefendi Çayırı’nın da bulunduğu taşınmazlar mirasçılara devredilmedi.
12punto

Sultan Abdülhamid'in 71 torunu, İstanbul 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar ile resmi olarak mirasçı ilan edildi. Ancak mahkeme, aralarında Galatasaray Adası, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe bostanı ve Kabataş Meydanı gibi değerli taşınmazların yer aldığı gayrimenkullerin mirasçılara devredilmesine hükmetmedi.

GALATASARAY ADASI, DOLMABAHÇE VE KABATAŞ MEYDANI
Mirasçıların hak talep ettiği taşınmazlar arasında Galatasaray Adası, Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan, Galata'da değirmen arsası, Kabataş Meydanı'ndan oluşan bir liste olduğu belirtiliyor.

Ancak mirasçıların karşısında bir engel daha var. 1924 yılında çıkarılan, Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye Dışına Çıkarılmasına Dair Yasa, padişah mallarıyla ilgili talepte bulunulmasına engel teşkil ediyor.
Karar veraset ilamını onasa da herhangi bir devir işlemi ile ilgili yetki içermiyor. Mirasçıların farklı hukuki yollara başvurmasının mümkün olduğu belirtiliyor.

"PADİŞAHIN MALLARI MİLLETE GEÇİYOR"
NTV'ye katılan miras hukukçusu Avukat Dilek Yüksel, konuyla ilgili "Veraset ilamı davaları tespit davalarıdır. Eda davaları değildir. Yani taraflar arasındaki başka bir itilaf hakkında karar veremez" dedi.
Mahkemenin yalnızca Sultan Abdülhamid'in mirasçılarını tespit edebileceğini ifade eden Yüksel, "Mahkeme Abdülhamid'ten kalan gayrimenkullerle ilgili miras konusu mallarla ilgili herhangi bir karar veremez." diye konuştu.
Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye Dışına Çıkarılmasına Dair Yasayı anımsatan Yüksel, "Bu yasaya göre Osmanlı padişahının malları millete geçiyor. Yani Abdülhamid'in torunları bu yasaya göre hak talep edemez." diye konuştu.