TBMM'de kurulacak açılım komisyonunun ayrıntıları ortaya çıktı
Terörsüz Türkiye adı verilen yeni açılım sürecine ilişkin TBMM'de kurulacak olan komisyonla ilgili ayrıntılara ulaşıldı.
12punto

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mimarı olduğu, iktidarın ‘Terörsüz Türkiye’ adını verdiği yeni açılım sürecinde, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın videolu mesajından sonra bir grup PKK’lı terörist 11 Temmuz’da Süleymaniye’de silahlarını bıraktı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, terör örgütü PKK’nın sözde töreninden sonra yaptığı açıklamada, yeni açılım sürecini AKP, MHP ve DEM Parti ile yürüteceklerini ilan etti.

Sürecin şeffaflığıyla ilgili kamuoyunda birçok soru işareti devam ederken, gözler bir yandan da TBMM’de kurulacak komisyona çevrildi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, komisyonun bu hafta içinde kurulacağını açıkladı.

T24’ten Ceren Bayar’ın aktardığına göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Çarşamba günü siyasi partilere yazı gönderecek. Bu yazıda komisyona üye olacak milletvekillerinin bildirimleri istenecek. Komisyonun ilk toplantısının bu hafta sona ermeden yapılacağı öğrenildi.

YENİ KOMİSYON MECLİS BAŞKANI KARARIYLA KURULACAK
Muhalefetin talebine rağmen, kurulacak yeni komisyonun yasa ile değil, Meclis Başkanı’nın kararıyla oluşturulması bekleniyor. Daha önce kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na benzer bir yapıda işlemesi planlanan komisyonun görev süresi belli olacak ve ihtisas komisyonları gibi iç tüzüğe tabi olmayacak. Bu yapı, yasa teklifleri hazırlayabilecek ve bu teklifleri Meclis’e sunabilecek.

KOMİSYONDA 35 ÜYE, EŞİT TEMSİL VE NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK ŞARTI
Komisyonun 35 üyeden oluşması öngörülüyor. Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin komisyonda eşit sayıda, her biri 5 üyeyle temsil edilmesi planlanıyor. Grubu bulunmayan partiler ve bağımsız milletvekilleri için ise 5 kişilik bir kontenjan ayrılması hedefleniyor. Kararların alınmasında nitelikli çoğunluk aranacağı belirtiliyor.

KOMİSYON YAZ DÖNEMİNDE DE FAALİYET GÖSTERECEK
Komisyonun, kurulduktan sonra vakit kaybetmeden çalışmaya başlayacağı ve yaz tatiline girmeyeceği ifade ediliyor. Komisyon, çalışmalar kapsamında ilgili kamu yetkililerini, sivil toplum temsilcilerini ve akademisyenleri dinleyecek. Gerektiğinde bilgi temin edecek ve sürecin topluma yayılması amacıyla çeşitli ziyaretler gerçekleştirecek.

YASAL DÜZENLEME HAZIRLIKLARI VE ENTEGRASYON BAŞLIKLARI GÜNDEMDE
Komisyonun yaz boyunca, sürecin ilerleyebilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelere yönelik hazırlıklar yapması bekleniyor. Özellikle silah bırakan örgüt üyelerinin topluma kazandırılmasına ilişkin hangi adımların atılması gerektiği de komisyonda ele alınacak konular arasında yer alacak.

AKP MİLLETVEKİLLERİ SAHADA OLACAK
Sürece paralel olarak AKP de kendi çalışmalarını başlatıyor. Parti milletvekillerinin, yaz ayları boyunca seçim bölgelerinde sahada bulunarak süreci seçmenlerine anlatacağı belirtiliyor.