Terör örgütü PKK'nın kampları boşaltılıyor: 100'den fazla kamp tahliye edilecek
Terör örgütü PKK’nın silah bırakma kararı sonrası gözler Kuzey Irak’taki kamplara çevrildi. MİT gözetiminde gerçekleşecek tahliye süreci aylar sürecek. Kampların boşaltılmasının ardından bölgeye Peşmerge güçleri yerleşecek. İşte silah bırakma sürecine dair yeni detaylar...
12punto

PKK’nın fesih kongresini yapıp silah bırakma kararı almasının ardından örgütün Kuzey Irak ve Kandil Dağı’ndaki üs ve barınma alanlarının akıbeti netleşmeye başladı.

Sözcü'den Özgür Cebe’nin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgilere göre, tahliye süreci MİT'in denetiminde gerçekleştirilecek. Boşaltılacak alanların güvenliğini sağlamak için bölgede hâlihazırda faaliyet gösteren TSK birlikleri görev başında olacak. Sürecin tamamlanmasının ardından bölgeye Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı güçlere konuşlanacak.

Kandil’in doğusunda Harun, Ayhan, Rüstem, Berdakaşo, Dolakoge, Asos ve Kalatukan isimli yedi kamp bulunuyor. Bu kamplarda kadın yapılanması KJB, sözde karargâh, cephanelik, kaçakçılık kontrol birimi, terzihane, mezarlık ve asayiş bölüğü yer alıyor.

Batı yakasında ise Kortek, Bole, Lewce, Şehit Rüstem, Zergele, Surede ve Balakayati adlı yedi kamp var. Bu kamplarda iki taburluk silahlı birlik, kadınlara yönelik silahlı eğitim alanı, hastane, yer altı cephanelikleri ve lojistik depolar bulunuyor.

KUZEY IRAK 3 SAHAYA AYRILMIŞ
PKK, Kuzey Irak’taki barınma alanlarını üç bölgeye ayırmış durumda: Kandil Sahası, Zagros Sahası ve Behdinan Sahası.
Kandil Sahası’nda 14 kamp bulunurken, Zagros’ta Avaşin, Basyan, Hakurk ve Haftanin kampları yer alıyor. Behdinan sahasında ise Zap, Gara ve Metina kampları mevcut.

Ayrıca Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki Duhok vilayetinde terör örgütünün konuşlandığı 24 farklı kamp daha bulunuyor.

TSK'NIN GÖZETİMİYLE ÜSLER VE KULEKOLLAR AKTİF
Kandil ve çevresini kapsayan Bradost bölgesinde TSK’ya ait 31 üs ve kulekol aktif durumda. Erbil’in Sidekan ve Rewandüz kasabalarında 5 farklı gözetleme ve keşif noktası bulunuyor. Kandil’in Hasan Bey Tepesi'nde 3 gözlem noktası, Helgurt Dağı’nda ise 5 karakol ve gözetleme birimi konuşlanmış durumda.

Çoman ilçesine bağlı Huşkan bölgesinde kurulan üs bölgesi sayesinde teröristlere yapılan lojistik destek kesildi. Bu hatta ASELSAN’ın geliştirdiği Casus Baykuş, Kedi Gözü ve Şahin Göz gibi yüksek çözünürlüklü termal kameralarla donatılmış kulekollar yer alıyor.

HAFTANİN VE HAKURK: TÜRKİYE’YE AÇILAN KAPI
Pençe Kaplan Harekatı sınırındaki Haftanin Vadisi’nde yaklaşık 20 kamp bulunuyor. Bu kamplarda cephanelikler, terzihaneler ve lojistik birimler yer alıyor.

Hakurk Vadisi’nde Goraspi üs bölgesi TSK tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bradost olarak adlandırılan bu alanda 15 farklı barınma noktası tespit edildi.

ÖRGÜTÜN CAN DAMARI
Duhok’un Amediye ilçesindeki Gara Dağı ve çevresindeki irili ufaklı 41 kamp, örgütün en stratejik merkezlerinden biri olarak görülüyor. Türkiye sınırına sadece 30 kilometre mesafedeki bu bölge, teröristlerin sızmalarında ana geçiş güzergâhı olarak kullanılıyor.
Gara’da yer altına inşa edilmiş 4 cephanelik, 2 gizli hapishane, canlı bomba eğitimi verilen merkezler ve sözde akademiler mevcut.

Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki Zap Vadisi, PKK’nın bomba ve mayın üretim merkezi konumunda. Vadide 35 kamp yer alıyor. Buralarda kimyasal laboratuvarlar, yer altı mühimmat tünelleri, ilaç ve mühimmat depoları bulunuyor. Tünellerin 800 metreye kadar ulaştığı bildiriliyor.

SİLAH TESLİMİNİ MİT VE PEŞMERGE KOORDİNE EDECEK
PKK’nın teslim edeceği bölgelerde yer altı tünelleri, gizli mühimmat ve barınma alanları MİT ile IKBY’nin ortak oluşturduğu gözlem heyeti eşliğinde boşaltılacak.

Silah bırakma süreci tamamlandığında, yüksek güvenlikli TSK üsleri kısa süreliğine faaliyetlerini sürdürecek. Ardından üs ve kulekollar Peşmerge güçlerine devredilecek.

Türk askerinin büyük kısmı, Türkiye sınır hattındaki stratejik noktalara kaydırılacak.
