Google, yapay zeka sohbet robotunun seçimlere ilişkin soruları yanıtlamasını kısıtladı

Google, Hindistan, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde bu yıl yapılacak seçimlerde, yapay zeka sohbet robotu Gemini'nin seçimlerle ilgili sorulara cevap vermesini kısıtlama kararı aldı.

AA

Google, "Gemini" adlı yapay zeka (AI) sohbet robotunun bu yıl oy verilecek bazı ülkelerde, seçimlerle ilgili sorulara cevap vermesini kısıtlama kararı aldığı bilgisi verildi.

Hindistan'daki Google ekibinden yapılan açıklamada, sohbet robotunun kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin getirileceği belirtildi.

Açıklamada, 2024'te dünya genelinde birçok seçim düzenleneceği ve yapay zeka kullanımında dezenformasyonla başa çıkmak amacıyla Gemini adlı robotun seçimler hakkındaki soruları yanıtlamasının kısıtlandığı vurgulandı.

Gemini, seçimle ilgili sorulara cevap verirken "Şu an bu soruya nasıl cevap vermem gerektiğini düşünüyorum. Bu süre içerisinde Google arama motorunu kullanmayı deneyebilirsiniz." şeklinde bir yanıt veriyor.

Google, sohbet robotunun tarihsel olarak yanlış görüntüler oluşturmasından dolayı eleştirilere maruz kaldığını ve bu konudaki yanlışlıkların farkında olduğunu açıklayarak özür dilemişti. 23 Şubat'ta, Gemini'deki insan resimleri oluşturma özelliğini tarihi karakterlerin tasvirlerindeki yanlışlıkların ardından askıya aldı.

Hindistan, 4 Mart'ta, teknoloji firmalarından deneme aşamasında olan yapay zeka platformları ve uygulamalarının kamuya açıklanmasından önce hükümetten onay almalarını talep etmişti.