Hakan Fidan'dan Gazze için 'barış süreci kırılgan' uyarısı: 'Kısa ömürlü olma eğiliminde...'
G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşan Fidan, Suriye ve Gazze’deki kırılgan barış süreçlerine dikkat çekti. Fidan, kalıcı barışın ekonomik kalkınma ve refahla desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
12punto
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir konuşma yaptı. G20’nin esnekliğini ve güncelliğini korumak için yenilenmiş bir kararlılıkla adımlar atılması gerektiğini ifade eden Fidan, uluslararası barış ve güvenliğin korunması konusunda daha kapsayıcı bir küresel yönetişim sistemine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Fidan, gelişmekte olan ekonomilerin ve bölgesel aktörlerin karar alma süreçlerine daha fazla dahil edilmesi gerektiğini bildirdi.
G20’nin uluslararası ekonomik iş birliği için en öncelikli forum olmaya devam etmesi gerektiğini belirten Fidan, şu ifadeleri kullandı:
''Barış, ekonomik kalkınma ve refahla desteklenmedikçe kalıcı olamaz. Suriye'de, Gazze'de ve dünyanın diğer pek çok bölgesinde barış son derece kırılgan durumdadır. Bu bölgelere yönelik ekonomik iyileşme ve kalkınma hamleleri, sahici perspektifler sunmadığımız sürece kısa ömürlü olma eğilimindedir.''
Fidan, G20 ile İslam İşbirliği Teşkilatı, ASEAN ve Afrika Birliği gibi bölgesel örgütler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine de değindi. Dışişleri Bakanı, özellikle Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu’da bölgesel ekonomik koridorlar aracılığıyla bağlantısallığın teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Trans-Hazar Orta Koridoru ve Kalkınma Yolu Projesi’nin bu vizyonun önemli örnekleri olduğunu vurguladı.
KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPTI
Göç ve mülteci krizlerinin ele alınmasında adil yük paylaşımının teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Fidan, mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin sürdürülebilir çerçevelerle desteklenmesi gerektiğini savundu. Fidan, gıda güvenliği, enflasyon ve tedarik zinciri aksaklıklarının ele alınmasına yönelik küresel çabalarda daha iyi eşgüdüm sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle kırılgan bölgelerdeki barış süreçlerinin ekonomik kalkınma ve refahla desteklenmesi gerektiğini hatırlatan Fidan, şunları dile getirdi:
''G20, jeoekonomi ve jeopolitik arasındaki bağın farkına varılması suretiyle daha istikrarlı bir küresel düzenin şekillendirilmesinde daha etkili olabilir. Jeopolitik bölünmeler arasında köprüler kurmak ve bu bölünmelerin üstesinde gelmek için ekonomik diplomasi kanallarını kullanabiliriz. Bu bağlamda G20'nin jeoekonomik dengeleyici olarak rolünün artırılması teşvik edilmelidir. Türkiye olarak bu vizyona katkıda bulunmaya hazırız.''