Haniye Suikasti ve İsrail-İran Gerilimi: Netanyahu'ya tepkiler artıyor

İran'ın başkenti Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi, Ortadoğu'da büyük bir savaş beklentisi doğururken, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu’ya kendi ülkesinden tepkiler geliyor.

12punto

İran'ın başkenti Tahran’da Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi ve İran-İsrail çatışmasının büyümesi, Ortadoğu'da büyük bir savaş beklentisi doğururken, İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yönelik tepkiler giderek artıyor. İsrail medyasında, Haniye suikastının olası savaş sonuçları tartışılırken, Netanyahu’nun “topyekun bölgesel savaşı ateşlemekle” suçlandığı belirtildi.

Eski Başbakanlık Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanlığı Politika Planlama Başkanı Eran Etzion, Netanyahu’nun İran’ı doğrudan savaşın içine çekmeye çalıştığını belirterek, “Mevcut bağlamda ve zamanlamada bölgesel bir savaşta İsrail kazanamayacaktır. Hiçbir koşulda. İsrail, tüm düşmanlarından çok daha savunmasızdır” dedi.

İKİ AŞAMALI SALDIRI PLANI 

Haniye suikastının ardından İran ve müttefiklerinin İsrail’e karşı kapsamlı bir saldırı başlatacağına dair haberler yayılırken, bölgedeki birçok ülkeye uçak seferleri iptal edildi ve İsrail’in saldırıları devam etti.

İsrail'in, Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükrü'nün Beyrut'un bir banliyösünde düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü açıklaması gerginliği artırdı. İran’ın savaş kabinesi ve İran tarafından finanse edilen vekil güçlerin yöneticileri, Tahran’da bir araya gelerek İsrail’e nasıl misilleme yapılacağı konusunda görüşmelerde bulundu.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney’in, İsrail’e kapsamlı saldırı talimatı verdiği ve iki aşamalı bir saldırı planı üzerinde durulduğu bildirildi. Plan çerçevesinde, ortak silahlı grupların ilk olarak İsrail’deki askeri hedeflere saldıracağı ve Hizbullah'tan gelecek ikinci bir saldırı dalgasıyla devam edileceği belirtiliyor. ABD’nin hareketleri de yakından izlenecek ve ABD’nin İsrail’e aktif destek vermesi durumunda, Irak ve Suriye’deki güçlere yönelik saldırılar geliştirilebilecek.

NETANYAHU'YA İÇERİDEN TEPKİ

Haniye suikastı ve sonrasında yaşanan gelişmeler İsrail medyasında geniş bir şekilde tartışılıyor. Başbakan Netanyahu’nun ülkeyi savaşa sürüklediği ve bölgesel bir savaşı tetiklediğine yönelik eleştiriler giderek artıyor. Netanyahu’nun ABD’ye güvenerek İran’ı savaşa çekmeye çalıştığı, bunun da ülkeyi büyük bir tehlikeye attığı ileri sürüldü. Eleştiriler arasında eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Eran Etzion’un görüşleri öne çıkıyor. Etzion, Netanyahu’nun ülkeyi tehlikeli bir uçurumun kenarına getirdiğini ve İsrail’in mevcut durumda tüm düşmanlarından daha savunmasız olduğunu belirtti.

SAVUNMA BAKANI'NIN GÖREVDEN ALINMASI İDDİASI 

İsrail’deki Kaan 11 TV, Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yoav Galant’ı ABD'den döndükten hemen sonra görevden almayı planladığını, ancak Beyrut ve Tahran’daki suikastlar nedeniyle bu planını geciktirdiğini öne sürdü.

Netanyahu’nun, emirlerini yerine getirecek ve itiraz etmeyecek yeni bir üst düzey güvenlik kadrosu oluşturmayı düşündüğü belirtildi.