Hatay'da depremzedeler barınma krizini protesto etti: 'Devlet şirket halk müsteri'

6 Şubat depremlerinin üzerinden 545 gün geçti, ancak barınma sorunları çözülmedi. Depremzedeler, kalıcı konut sözüne rağmen geçici çözümlerle mağduriyet yaşarken, Hatay'da düzenlenen mitingde taleplerini yüksek sesle dile getirdi.

12punto

6 Şubat depremlerinin ardından 545 gün geçmesine rağmen, depremzedelerin barınma, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi temel hakları hâlâ çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Depremin üzerinden geçen yaklaşık 18 ayın ardından, en acil sorun barınma olarak öne çıkıyor.

İktidarın kalıcı konut sözleri yerine getirilmezken, rezerv alan yasaları da depremzedeleri mağdur etmeye devam ediyor. Kira yardımlarının kesilmesiyle barınma sorunu yaşayan depremzedeler, kendilerine vaat edilen kalıcı konutları bedelsiz olarak talep ediyorlar.

Hatay’da, Hatay Depremzede Derneği ve Deprem Dayanışma Derneği’nin kurduğu Barınma Hakkı Platformu tarafından düzenlenen mitingde, Antakya’nın Doğuş Okulları önünden Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu’na yürüyüş gerçekleştirildi.

Mitingde, “Yitirdiğimiz sevdiklerimizi bir daha göremeyeceğiz ama bundan sonra tek bir canımızı dahi sizin gözü dönmüş rantçı siyasetinize kurban vermeyeceğiz” şeklinde sloganlar atıldı.

'DEVLET ŞİRKET HALK MÜŞTERİ'

Mitingde basın açıklamasını platform üyesi Ece Doğru yaptı. Doğru, “AKP’nin 22 yıllık iktidarı boyunca kamu kurumlarının özelleştirilmesi, halkın doğal varlıklarının talan edilmesi ve deprem vergisi gibi kamu kaynaklarının ranta harcanması sonucu bu noktadayız. Devlet tamamen şirkete, halk ise müşteriye dönüştürüldü” ifadelerini kullandı. Depremzedelerin çoğunun hâlâ çadır ve konteynerlerde yaşadığını, hijyen sorunları yaşadığını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin “Az hasarlı binalarınızı tadilatını yapın, oturun. Onları yıkmak gibi bir külfete devlet neden girsin” açıklamasına yanıt veren Doğru, “Ruhsat verilen az ve orta hasarlı binaların da yıkılmak istendiğini” belirterek, “Yasayla teminat istiyoruz, binalarımızı ve mahallemizi terk etmiyoruz!” dedi.

Kira ve eşya yardımlarının yapılmadığını vurgulayan Doğru, TOKİ projelerinin de sorunlarla dolu olduğunu ve bağımsız denetimlerden geçmediğini ifade ederek, “Kendi paramızla bir kez daha mı öldürüleceğiz?” şeklinde tepkisini dile getirdi.