Haydarpaşa Garı yeni Galataport mu olacak? Güler Sabancı'dan 'Haydarpaşa'da keşif turu'

Haydarpaşa Garı'na ait lojmanlara tebligat gitti. Yaklaşık 250 demiryolu işçisinin evsiz kalacağı öğrenildi. Detaylara 12punto ulaştı.

Hazal Güven

Hazal Güven - 12punto.com.tr 

Tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci Garları, geçtiğimiz ağustos ayında Ulaştırma Bakanlığı’ndan imzalanan bir ön protokolle 80.5 milyar lira karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Protokolün yalnızca tarihi gar binalarını değil aynı zamanda binalara bağlı havzaları da kapsadığı öğrenildi. 

Haydarpaşa Garı’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri, tarihi bina ile birlikte Demirspor Kulübü’ne ait yapı ve futbol sahası, çevredeki çeşitli restoran ve büfeler ile demiryolu işçilerinin kaldığı lojmanların da devredilmesi anlamına geliyor. 

‘7 GÜN İÇİNDE BOŞALTIN’

Şimdilik yalnızca ön protokolün kapsadığı işyerlerine ve iki lojmana içinde oldukları yapıyı terk etmeleri yönünde tebligat gittiği öğrenildi. İşletmecilerden 7 gün içinde dükkanları boşaltmaları istendi. Ancak konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrin aşama aşama gerçekleştiğini, sürecin sonunda hiç lojman kalmayacağını" belirtiyor. Gökay’ın aktardığına göre; devir işlemi tamamlandığında geriye yalnızca tarihi eser statüsündeki lojmanlar kalacak ve bunlar da yalnızca ofis olarak kullanılacak. Diğer tüm lojman yapıları ise yıkılacak. 

AÇILAN DAVAYA RAĞMEN TEBLİGATLAR GÖNDERİLDİ

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) konuyu yargıya taşıdı. Ancak açılan davaya karşın iki lojman binası ile çok sayıda dükkan ve işletmeye tebligat yine de gönderildi. 70 lojmanda yaklaşık 200-250 civarında kişi yaşıyor. Söz konusu alanda 20'ye yakın da üçüncü şahıslara kiralanan işyerleri bulunuyor. 

PROTOKOL AĞUSTOS’TA İMZALANDI, GÜLER SABANCI TEMMUZ’DA KEŞİF TURU ATTI

Haydarpaşa Garı’nda yaşanan süreçle ilgili en dikkat çeken noktalardan biri ise Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın Temmuz ayında gerçekleştirdiği ziyaret oldu. Güler Sabancı’nın beraberindeki bir grup İngiliz yatırımcı ile geçtiğimiz Temmuz ayında Haydarpaşa Garı’na bir ziyarette bulunduğu ortaya çıktı. 

İki bakanlık arasındaki protokolün imzalanmasından bir ay önce yapılan bu ziyaret akıllara ‘Haydarpaşa Garı’nın Sabancılara mı gideceği’ sorusunu getirdi. 

EVSİZ KALAN DEMİRYOLCULARA ASBESTLİ ALANDA KONTEYNER!

Devir sürecinin tamamlanmasının ardından evsiz kalan demiryolu işçileri için bir konteyner yapılması öngörülüyor. Demiryolcuların iki katlı olarak inşa edilmesi planlanan konteynerlere yerleştirileceği konuşuluyor. 

Ancak demiryolu işçileri bu süreçle birlikte yalnızca evsiz kalmayacak. Aynı zamanda bir de asbest tehdidiyle yaşamaya başlayacak. Çünkü konteynerlerin kurulmasının planlandığı alanda daha önce yüksek oranda asbest tespit edildiği biliniyor.

BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay, konuyla ilgili şöyle konuştu: 

“Haydarpaşa’da yaklaşık 70 tane lojman boşaltılacak. Lojmanlarda oturan demiryolcular lojmanlardan çıkartılacak. Bir konteyner yapılması planlanıyor iki katlı. Çalışanlar oraya aktarılacak. Ancak konteyner yapılması planlanan yerde asbest oranı daha önce çok yüksek çıkmıştı. Aynı bölgeye o konteyner yapılacak ve demiryolcular kendilerine ayrılan 1.25 metrekarelik bir yerde çalışmak zorunda kalacaklar. Sadece müdürlerin kapalı odaları olacak. Kalanı açık ofis şeklinde bir çalışma hayatına geçirilecekler.”

SENDİKALARDAN HAYDARPAŞA İÇİN ORTAK EYLEM: ÖZELLEŞTİRME TALANINA KARŞI ÇIKIYORUZ

Sürecin yakından takipçisi olan sendikalar konuyla ilgili bir eylem planı oluşturdu. Biri işçi, 4’ü memur sendikası olan 5 bileşim, önce 1, 3 ve 4 Kasım tarihlerinde Haydarpaşa’da ve Sirkeci’de imza kampanyaları düzenleyecek. 

Ardından 6 Kasım’da Mimarlar Odası ile birlikte ortak bir basın toplantısı gerçekleştirilecek. 7-8 Kasım tarihlerinde sosyal medya üzerinden yapılacak eylemlerin ardından 9 Kasım’da Kadıköy meydanında buluşan kalabalık, Haydarpaşa Garı önüne bir yürüyüş gerçekleştirecek. 

BTS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Harun Gökay, “Yeterli kamuoyunu oluşturabilirsek bu kararı geri çektirebileceğimizi düşünüyoruz. Olayın garip yönü şu; yürütmeyi durdurma istemiyle dava açıldığı halde kiracılara 7 gün içerisinde tahliye tebligatı gitmesi düşündürücü. Yangından mal kaçırır gibi, henüz dava devam ederken bu şekilde yapılmamalıydı. Nabız yoklamak olabilir. Kiracıların tepkilerine göre aksiyon almak için yapılmış olabilir. Bilemiyoruz. Bu özelleştirme talanına karşı çıkıyoruz. Bu konuda da elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.