İmamoğlu operasyonu sonrası yabancı şirketlerden dolar hamlesi
19 Mart'ta başlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik operasyon sonrası dövize olan talep hızla arttı. Bankalardaki yabancı para mevduat hacmi 8,8 milyar dolar artarken, döviz işlemlerinde tarihi günler yaşandı.
12punto
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik 19 Mart'ta başlayan yargı operasyonu, Türkiye genelindeki piyasaları olduğu kadar döviz talebini de etkiledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 19-26 Mart dönemi arasında bankalardaki yabancı para mevduat hacmi 8,8 milyar dolar artarak 213,8 milyar dolara yükseldi. Bu artışın 2 milyar dolarlık kısmı gerçek kişilerin hesaplarında, 6,8 milyar dolarlık kısmı ise şirket hesaplarında görüldü.
Mart ayının sonlarına doğru döviz talebinde kayda değer bir artış yaşandı. 21 Mart haftasında parite etkilerinden arındırılmış verilerle bankalarda 5,9 milyar dolarlık rekor artış kaydedildi. Sonraki hafta ise 2,7 milyar doları gerçek kişilerden, 3,2 milyar doları şirketlerden olmak üzere toplamda 5,9 milyar dolarlık bir artış yaşandı.
Dolar kuru, operasyonun başladığı 19 Mart’ta 36,6 seviyesinden tarihi bir sıçrayışla 42 seviyesine kadar yükseldi. Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz satışı ile 38 seviyesine gerileyen dolar, operasyon sürecinde bir dizi dalgalanma yaşadı.
DÖVİZ İŞLEMLERİNDE REKOR HAFTA
TCMB verilerine göre, 19 Mart'taki operasyonun ilk gününde Türk bankalarının spot döviz işlem hacmi 34,1 milyar dolara çıkarak tüm zamanların zirvesine ulaştı. Bu işlem hacmi 20 Mart'ta 16,9 milyar dolara gerilerken, 21 Mart'ta tekrar yükselerek 32,1 milyar dolara çıktı. Operasyon sonrası 19-21 Mart tarihleri arasında üç günde toplam 83,2 milyar dolarlık spot döviz işlemi yapıldı.
Bu dönemde yurtiçi bankalar arası döviz işlemlerinde de rekor kırıldı. 19 Mart’ta 18,1 milyar dolarlık işlem hacmi görüldü ve ardından 21 Mart’ta bu rakam 13,8 milyar dolara yükseldi.
TCMB REZERVLERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
Operasyonun ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt döviz rezervlerinde büyük bir düşüş yaşandı. TCMB'nin brüt rezervi 8 milyar dolar azalarak 171,1 milyar dolara gerilerken, net rezervi de 11,8 milyar dolar düşüşle 62,1 milyar dolara indi. Swap hariç net rezervde ise 13,2 milyar dolarlık bir azalma yaşandı.
YABANCIYI SİLİKON KANALINDAN KAYIP
Yabancı yatırımcıların Türkiye'den kaçışı da hız kazandı. Yabancıların swap kanalından kaçışı, geçen hafta 3,3 milyar dolara çıktı. Ayrıca, hisse ve tahvil piyasalarında da toplamda 883 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Hisse senetlerinde yabancıların net satışları 444 milyon dolar olurken, tahvil piyasasında ise 440 milyon dolarlık satış yaşandı.