IMF'ten Türkiye değerlendirmesi

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye'nin 2024 büyüme tahmininin güçlü ekonomik ivme nedeniyle yukarı yönlü revize edildiğini belirterek, enflasyonla mücadelenin daha sıkı maliye politikalarıyla hızlanması gerektiğini vurguladı.

12punto

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. IMF ve Dünya Bankası'nın Bahar Toplantıları çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kammer, Türkiye'nin büyüme performansında 2023 yılının ikinci yarısında gözlenen güçlü ivmenin etkilerinin sürdüğünü söyledi.

''BÜYÜME TAHMİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ''

Anadolu Ajansı'nın Türkiye ekonomisinin büyüme beklentilerine dair sorusunu yanıtlayan Kammer, "Büyüme performansında, 2023'ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin devam ettiğini görüyoruz. Bu da 2024 yılı büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesine neden oldu. Artış küçük olsa da, tarifelerin ve belirsizliklerin büyüme üzerindeki olumsuz etkisini dengelemesi açısından önemli." ifadelerini kullandı.

''DEZENFLASYON SÜRECİ İLERLİYOR ANCAK HIZLANMALI''

Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının uygulandığını ve ekonominin dezenflasyon sürecinde ilerleme kaydettiğini belirtti. Ancak bu sürecin daha hızlı ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Kammer, bunun için daha sıkı bir makroekonomik politika karışımına ihtiyaç olduğunu söyledi.

"Dezenflasyonun hızlandırılması temel bir gereklilik. Çünkü enflasyonun düşürülmesi çabası uzadıkça, ekonomi kırılgan kalmaya ve öngörülemeyen şoklara açık olmaya devam eder. Bu nedenle dezenflasyonun temel taşı daha sıkı bir maliye politikası olmalıdır." diye konuştu.

IMF BÜYÜME TAHMİNLERİNİ GÜNCELLEMİŞTİ 

IMF, 22 Nisan'da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye ekonomisinin 2024 yılı büyüme tahminini hafif şekilde yukarı yönlü revize etmişti. Buna göre, Türkiye'nin bu yılki büyüme oranı beklentileri aşarken, 2025 yılı büyüme tahmini yüzde 2,7 olarak sabit bırakıldı. Raporda ayrıca, para politikasında yapılan yön değişikliklerinin etkisiyle büyümenin 2026 yılında yüzde 3,2'ye hızlanmasının beklendiği ifade edildi.