İSİG raporu ortaya çıkardı: 12 yılda 2 bin 664 genç işçi 'iş cinayetlerinde' öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), son 12 yılda en az 2 bin 664 genç işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Yayınlanan İSİG raporunda, gençlerin güvencesiz çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

12punto

Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu’nu yayımlayan İSİG, son 12 yılda en az 2 bin 664 genç işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini kaydetti. İSİG, gençlerin sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürmesi, eğitim alması ve çalışması gerekirken, yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet ve geleceksizlik gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.

İSİG, AKP döneminde hayata geçirilen politikaların gençleri ucuz işgücü haline getirdiğini ve geleceklerini kararttığını savundu. İSİG açıklamasında, özellikle AKP döneminde uygulanan tarım, sanayi, eğitim ve sosyal politikaların gençlerin geleceğini ellerinden aldığı ve onları sermaye için ucuz işgücü haline getirdiği ifade edildi.

Raporda, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın '2023 yılında ülkemizdeki doğurganlık hızı 1,51 seviyesine gerilemiştir. Bu durum alarm vericidir ve Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir' açıklamasına atıfta bulunularak, çocuk işçiliği sorununa dikkat çekildi.

Kaynak: İSİG Meclisi

AÇLIK SINIRI 22 BİN 131 LİRA

İSİG, gençlerin ekonomik ve sosyal sorunlarına ilişkin veriler de paylaştı. Türk-İş’in Ocak 2025 Açlık-Yoksulluk Araştırması’na göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 22 bin 131 lira, yoksulluk sınırı ise 72 bin 88 lira olarak belirlendi.

BİSAM’ın Ocak 2025 Dönem Raporu’nda ise dört kişilik bir aile için açlık sınırı 22 bin 75 lira, yoksulluk sınırı 76 bin 358 lira olarak açıklandı. Endeksa’nın Ocak 2025 Konut Değer Raporu’na göre, Türkiye’de ortalama kira bedeli 20 bin 542 lira olarak kaydedildi.

DİSK-Ar’ın açıklamasına göre, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 15,7 olarak açıklandı. 15-24 yaş arası genç nüfusta geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 37,3 olarak hesaplandı. Geniş tanımlı genç kadın işsizliği yüzde 46,7’ye ulaştı.

HER 3 GENÇTEN 1'İ İŞSİZ

OECD verilerine göre, 2024'te 18-24 yaş aralığındaki her 3 gençten biri (yüzde 31,1) ne eğitimde ne de istihdamda yer aldı. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 13,7 olarak açıklandı.

Raporda, gençlerin geleceğinin tehlikede olduğu vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı:

'Geleceğimiz dediğimiz gençlerimiz, sağlıklı ve güvenli yaşaması, okuması, çalışması gerekirken; yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri cenderesi altındalar.'

İSİG, genç işçilerin yaşadığı sorunların çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Raporda, güvencesiz çalışma koşullarının sona erdirilmesi, iş cinayetlerinin önlenmesi ve gençlerin eğitim ve istihdam olanaklarının artırılması çağrısında bulunuldu. İSİG, gençlerin geleceğinin korunması için sosyal ve ekonomik politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.