İsrail-Hamas çatışması Musk'ın X'i için bir testti ve başarısız oldu

Araştırmacılar, eski adı Twitter olan X platformunda doğrulama konusunsa yapılan değişikliklerin ve güvenlik politikalarının siteyi güvenilmez bir haber kaynağı haline getirdiğini açıkladı.

12punto

Araştırmacılar, Elon Musk'ın sahibi olduğu 'X' platformunun, İsrail-Hamas arasında yaşanan çatışmalarda 'yanlış bilgi yaymadaki rolü' nedeniyle sınıfta kaldığını ve platformum kriz zamanlarındaki yanıltıcı rolü nedeniyle güvenlik işaretleri oluşturduğunu inceledi.

''BİR AVUÇ VİRAL YALAN''

Bloomberg'in aktardığına göre; Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki savaşçılarının İsrail'e girerek ülkede son yılların en büyük saldırısını gerçekleştirmesinden saatler sonra, füze saldırıları, yıkılan binalar ve evlerin doğrulanmamış fotoğraf ve videoları ile İsrail ve Gazze'deki askeri şiddeti gösteren diğer paylaşımlar platformda dolaşmaya başladı.

Paylaşımların birçoğu eski silahlı çatışma görüntülerini yeniden düzenleyerek yeni gibi gösterdi ve mavi tikleri bulunan anonim hesaplar tarafından yapıldı. Bu durum X'in daha önce Twitter Blue olarak bilinen abonelik hizmeti kapsamında doğrulama satın aldıklarına işaret ediyordu. Diğer hesaplar ise aslında video oyunlarından alınmış askeri görüntüleri yayınladı. Etkileşimi artırmak için yaygın olarak yapılan bir avuç viral yalan platformda yayıldı. 

YANLIŞ PAYLAŞIMLAR KAÇINILMAZ HALE GELDİ

Sosyal medyadaki viral yalanları inceleyen komplo teorisi araştırmacısı Mike Rothschild, İsrail'e yönelik saldırı haberlerinin "Elon Musk'ın Twitter'ının ilk gerçek testi olduğunu ve olağanüstü bir şekilde başarısız olduğunu" söyledi.

  • Araştırmacılar, Ekim 2022'den bu yana Musk'ın sahipliğinde olan X'in içerik güvenliği politikalarında değişiklikler yaptığını ve bunun sonuçlarının şu anda jeopolitik kriz anında açıkça görüldüğünü aktardı. Geçtiğimiz yıl içinde şirket platform kurallarını gevşetti, daha önce ekibi genişleteceğini söyledikten sonra güven ve güvenlik çalışanlarını azalttı, bir zamanlar yasaklanan hesapları eski haline getirdi ve insanların sosyal ağda bir onay işareti için ödeme yapmasına izin verdi. Araştırmacılar, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili yalanların sosyal medya platformlarında internet genelinde yayılmış olmasına rağmen, yanlış paylaşımların kaçınılmaz hale gelmesiyle X üzerindeki etkinin öne çıktığını söyledi.