İsrail'den Hizbullah'a siber saldırı: Yüksek teknoloji uzmanı Tuncay Uludağ telefon bataryaları için 'Saatli bomba' diyerek uyarmıştı

İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı el tipi çağrı cihazlarına sızarak gerçekleştirdiği siber saldırı, en az 10 kişinin ölümüne ve 3 bine yakın yaralanmaya neden oldu. Armoya Yüksek Teknoloji CEO’su Tuncay Uludağ’ın 2020’de cep telefonlarındaki batarya yönetim sistemleri (BMS) hakkında yaptığı uyarılar yeniden gündeme geldi. Uludağ, "BMS sistemlerine uzaktan müdahale edilerek bataryalar patlatılabilir, bu büyük bir tehlike" diyerek benzer saldırılara karşı dikkat çekmişti.

12punto

İsrail, Lübnan’da Hizbullah hareketinin kullandığı el tipi çağrı cihazlarına sızdı. Cihazların patlaması sonucu en az 10 kişi hayatını kaybederken 3 bine yakın kişi de yaralandı. Dünyayı şok eden bu saldırı insanlara kendi cep telefonlarının da güvende olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. Öte yandan küresel çaptaki siber saldırı ve siber güvenlik meselelerinin de tekrar tartışılmasına yol açıldı.

Konu ile ilgili uzmanlar çeşitli açıklama ve yorumlarda bulunurken Armoya Yüksek Teknoloji CEO'su ve kurucu ortağı Tuncay Uludağ'ın 2020 yılında cep telefonlarında bulunan BMS ile ilgili yaptığı uyarı gündem oldu.

Uludağ 4 yıl önce şunları yazmıştı:

'BATARYALAR AŞIRI YÜK İLE PATLATILABİLİR'

"Cep telefonlarında BMS yani batarya yönetim sistemleri uzaktan güncellenmeyen,sabit bir yapıda olması gerekir. FAKAT son telefonlarda BMS uzaktan güncelleniyor. Bu çok büyük bir tehlike, çünkü istenilen ülkede BMS güncellenerek, bataryalar aşırı yük ile patlatılabilir. Telefonlar Li-ion piller kullanılır. Li-ion ise suyla sönmeyen kimyasal özellikler taşır. BMS ise bu pilleri yöneten donanım ve yazılımdır. Yazılımda bilinçli yada bilinçsiz yapılan bir hata, bir ülkedeki tüm telefonları saniyeler içinde, alevlendirmek için yeterlidir."

'UZAKTAN KONTROL EDİLEBİLEN HER BATARYA SAATLİ BOMBADIR'

Dün yaşanan siber saldırı sonrası açıklamalarda bulunan Uludağ, eski paylaşımını alıntılayarak "Cep telefonları ve Elektrikli Araçların bataryaları, uzaktan BMS sistemlerine müdahale edilerek patlatılabilir. Bu yüzden 2020’de telefonlara BMS güncelleme getirilmesine tepki göstermiştim; Önlem almak için geç sayılmaz. Uzaktan kontrol edilebilen her batarya = SAATLİ BOMBA" dedi.

Uludağ paylaşımını şu ifadelerle sonlandırdı:

"2020' de anlattığım ve ülkelerin önlem alması gerektiğini söylediğim tam bu konuydu; Lübnan'da son model çağrı cihazlarının BMS sistemlerine uzaktan müdahale edilerek, Lityum iyon pillerinin bomba gibi patlatılmasından tüm ülkeler ders çıkarmalı ve  önlemler almalıdır."