İşten çıkarma dalgası büyüyor: Binlerce kişi işsiz kalacak
Ekonomik durgunluk, jeopolitik belirsizlik ve Çin rekabeti Avrupa'da iş gücünü sarsıyor. Otomotivden bankacılığa, perakendeden mühendisliğe birçok sektörde dev şirketler binlerce çalışanıyla yollarını ayırıyor.
12punto
Avrupa'da ekonomik büyümenin yavaşlaması ve jeopolitik risklerin artması, büyük şirketleri maliyetlerini düşürmeye zorlarken, kıtada işten çıkarma dalgası hızla büyüyor. Otomotiv, finans, mühendislik, perakende ve telekomünikasyon gibi sektörlerde faaliyet gösteren dev şirketler, işe alımları durdurmanın yanı sıra binlerce çalışanını işten çıkarmaya başladı.
İŞTEN ÇIKARMALAR NEDEN ARTIYOR?
Avrupa ekonomisi, küresel resesyon endişeleri, Çin'den gelen düşük maliyetli üretim rekabeti, enflasyonist baskılar ve talepteki zayıflık gibi nedenlerle ciddi bir daralma yaşıyor. Özellikle otomotiv ve sanayi sektörleri, arz-talep dengesizliği nedeniyle zor günlerden geçerken, bankacılık sektörü de artan faiz oranları ve dalgalanan piyasa koşulları nedeniyle küçülmeye gidiyor.
Avrupa Birliği (AB) verilerine göre, 2008 ile 2023 yılları arasında kıtada 2,3 milyon imalat işi kaybedildi. Bu iş kayıplarının 1 milyona yakını ise sadece 2019'dan bu yana gerçekleşti. Uzmanlar, esnek çalışma modelleri ve kısa vadeli iş sözleşmeleri nedeniyle gerçek iş kaybının 4,3 milyona ulaşabileceğini tahmin ediyor.
Sendikalar ve işçi hakları savunucuları, Avrupa'da sanayi politikalarının yetersiz kaldığını belirterek, zorunlu işten çıkarmaların durdurulması için hükümetlere çağrıda bulunuyor.
HANGİ SEKTÖRLERDE İŞTEN ÇIKARMALAR HIZ KAZANDI?
Kıta genelinde, otomotiv, bankacılık, mühendislik, perakende ve enerji sektörleri başta olmak üzere birçok alanda işten çıkarmalar hızla artıyor. İşte işten çıkarmalarla gündeme gelen bazı büyük şirketler:
Otomotiv Sektörü
Volkswagen Grubu: Lüks markası Audi, Almanya’da 7.500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Volkswagen, ayrıca Cariad yazılım biriminde 1.600 çalışanıyla yollarını ayırmayı planlıyor.
Porsche: 3.900 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve 2025'in ikinci yarısında daha fazla işten çıkarma için sendikalarla görüşmelere başlayacak.
Schaeffler: Avrupa'da 4.700 kişiyi işten çıkarıyor, bunun 2.800'ü Almanya’da gerçekleşecek.
Continental: 2026’ya kadar araştırma ve geliştirme bölümünde 3.000 kişinin işine son verilecek.
Bosch: Otomotiv biriminde 3.800’ü Almanya'da olmak üzere dünya genelinde 5.500 kişi işten çıkarılacak.
Renault: Fransa’daki Sandouville kamyonet fabrikasında 300 çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu.
Bankacılık Sektörü
Commerzbank (Almanya): 2028’e kadar 3.900 kişi işten çıkarılacak.
Banco Santander İngiltere: Yeni şube kapanışlarıyla 750 kişiyi işten çıkarabilir.
Deutsche Bank: 3.500 kişilik küçülmenin ardından, bu yıl 2.000 kişiyi daha işten çıkaracağını açıkladı.
Mühendislik ve Sanayi Sektörü
Siemens: 2027’ye kadar 6.000’den fazla kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
ThyssenKrupp: 2030’a kadar 5.000 kişi işten çıkarılacak. Ayrıca şirket, bazı ticari faaliyetleri satarak veya dış hizmet sağlayıcılara devrederek 6.000 kişiyi daha işten çıkarmayı planlıyor.
ThyssenKrupp Otomotiv Bölümü: 1.800 kişi daha işten çıkarılacak.
Perakende Sektörü
Puma (Almanya): 500 kişiyi işten çıkaracak.
Tesco (İngiltere): 400 çalışanını işten çıkarıyor.
Sainsbury’s (İngiltere): 3.000'den fazla çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.
DİĞER SEKTÖRLERDEKİ İŞTEN ÇIKARMALAR
Akzonobel (Hollanda): 2.200 çalışanını işten çıkaracak.
BioNTech (Almanya): 950 ila 1.350 tam zamanlı pozisyonu kapatmayı planlıyor.
DHL (Almanya): 8.000 kişinin işine son verilecek.
BP (İngiltere): 4.700 çalışanını işten çıkaracak.
Neste (Finlandiya): 600 çalışanını işten çıkaracak.
Tele2 (İsveç): 600 çalışanını işten çıkaracak.
UPM (Finlandiya): 462 çalışanını işten çıkaracak.
AVRUPA İŞ GÜCÜ KRİZDE
Avrupa genelinde büyüyen işten çıkarma dalgası, küresel ekonomik durgunluğun ve sektörel değişimlerin iş gücü üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor. İşçi sendikaları ve ekonomi uzmanları, hükümetlerin sanayi politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini savunurken, kıtada istihdam piyasasının önümüzdeki yıllarda daha fazla daralabileceği öngörülüyor.