İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sorununa dikkat: Prof. Dr. Tolga Dinçer uyardı
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin altyapı eksiklikleri ve balık ölümleri üzerindeki etkilerini vurgulayarak, su arıtma sistemindeki yetersizliklerin ciddi sonuçlar doğurduğunu açıkladı.
AA
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğe dikkat çekerek, "Altyapının yetersizliği nedeniyle 10 yılı aşkın süredir Çiğli Arıtma Tesisi'nden yeterli düzeyde arıtılmayan suyun deşarjlarının yapıldığı gerek uydu görüntülerinden, gerekse gözlem ve araştırma sonuçlarımızdan anlaşılıyor" dedi.
İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu'nun 34'üncü toplantısı, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve kirlilikle ilgili kapsamlı bir sunum yaptı.
Dinçer, iç körfezde su sirkülasyonunun kısıtlı olması nedeniyle sıcak mevsimlerde bu bölgedeki suların dış körfeze göre daha fazla ısındığını belirterek, bu durumun ekosistemi kırılgan hale getirdiğini vurguladı. Ayrıca, nüfus artışı ve altyapı yetersizliğinin sorunu derinleştirdiğini ifade etti. "2000 yılında Büyük Kanal Projesi'nin devreye sokulmasıyla körfez ekosistemi önemli bir düzelme sürecine girdi. Ancak, zamanla nüfus artışı mevcut altyapıyı yetersiz bırakmıştır" diyen Dinçer, Çiğli Arıtma Tesisi'nden yeterli arıtma yapılmadan deşarjlar gerçekleştirildiğini belirtti.
Dinçer, körfezde aşırı alg üremesi gözlemlendiğini ve balık numuneleri üzerinde yapılan mikrobiyolojik çalışmalarda hastalıklara neden olacak herhangi bir bakteriyel veya paraziter etken tespit edilmediğini aktardı.
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, 1979'dan beri İzmir Körfezi'nin balık avcılığına kapalı olduğunu ve toplu balık ölümlerinin balıkçılık sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. "İzmir'deki balıkçılık faaliyetleri genellikle açık deniz avcılığına dayanmakta; bu nedenle tüketici sağlığı açısından kritik olan, avlanan balıkların menşei. Yasal düzenlemelere göre, kökeni belirsiz olan balıkların satışı kesinlikle yasak" diye konuştu.
Toplantıya, sektörle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katılarak, kirlilik ve balıkçılık sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Dinçer, İzmir Körfezi'nin sağlığını korumak için ortak bir mücadele çağrısında bulundu.