İzmir’de yangın yerleşim alanlarına yaklaşıyor: Belediyeden acil çağrı

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangın, dün akşam saat 21.10'da, Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Karatepe mevkisindeki ormanlık alanda çıktı. Yerleşim alanlarına yaklaşan yangınla ilgili olarak Karşıyaka Belediyesi'nden su tankeri ve iş makinası çağrısı yapıldı.

12punto

İzmir'de yangın 22 saattir devam ederken, alevler evlere sıçradı. Bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, alevleri daha da büyüttü.

Alevler Karşıyaka'daki sanayi sitesine de sıçradı. Üç mahalledeki bazı evler tahliye edildi. Bazı ev ve araçlar yangında zarar gördü. Duman şehir merkezini kapladı. 

HAVA ARAÇLARI MÜDAHALE EDEMEDİ

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı.

EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı.

Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. Helikopter ve uçaklar, yoğun olarak alevlerin bulunduğu alana su bırakıyor.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDEN ACİL ÇAĞRI YAPILDI

Yangının evlere yaklaşmasıyla birlikte belediyenin sosyal medya hesabından çağrıda bulunuldu ve şu ifadelere yer verildi:

"Acil! Karşıyaka’da devam eden yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz."

YANGIN TOKİ EVLERİNE SIÇRADI

İzmir Karşıyaka'da alevler, Örnekköy Toki Evleri'ne sıçradı.

ÖDEMİŞ İLÇESİNDE DE YANGIN ÇIKTI

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde evlere ve iş yerlerine sıçrayan orman yangınının ardından bir yangın da Ödemiş ilçesinde çıktı. Ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına müdahaleler sürerken, bir orman yangını haberi de Ödemiş ilçesinden geldi. 

Ödemiş ilçesi Pirinçci Mahallesi'nde saat 15.30'da çıkan orman yangınına ilk müdahale 16.02 de yapıldı. İzmir Orman Bölge müdürlüğüne ait 1 uçak, 2 helikopter, 6 arazöz, 1 su ikmal ekibi ile yangına müdahale ediliyor.

Yangınları kontrol alma çalışmaları sürüyor.

BAKAN YUMAKLI YANGININ ÇIKIŞ NEDENİNİ AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki yangının 3 kişinin piknik amaçlı yaktığı ateş nedeniyle çıktığını söyledi.

6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 3 KİŞİ ARANIYOR

İzmir'deki yangınlarla ilgili 3 kişinin yakalama çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Yumaklı, Ödemiş'te 2 Bolu'da ise 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yangınların çıkış nedeniyle ilgili olarak sabotaj tespit edilmediğini ifade eden Yumaklı, "Herhangi bir tespit olursa Valiliğimiz bunu açıklar" dedi.

Bakan Yumaklı son olarak yerleşim yerlerini tehdit eden bir unsurun olmadığına dikkat çekti.

İZMİR ŞEHİR MERKEZİNİ DUMAN KAPLADI

Kuvvetli rüzgar nedeniyle yangını kontrol alma çalışmaları uzarken, alevler nedeniyle çıkan duman, şehir merkezini kapladı. Yamanlar Dağı'nda 13 Ağustos'ta da orman yangını çıkmış, alevler 21,5 saatte söndürülmüştü.

ÜMİT ÖZDAĞ İZMİR BAYRAKLI'DAN VİDEO PAYLAŞTI

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İzmir Bayraklı'ya gitti ve yangından etkilenen bölgede incelemelerde bulundu. Özdağ, bölgeden yaptığı canlı yayında bir AFAD gönüllüsünden son duruma dair bilgi de aldı.

TUGAY: ANLATTIK AMA İKNA EDEMEDİK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, havadan söndürmenin yeterli olmadığını ve hiçbir helikopterin gece saatlerinde çalışmadığını belirtti. CNN Türk canlı yayınında konuşan Tugay, "Bu riskin olacağını anlattık ama ikna edemedik. Yeterli havadan söndürme yapılmadı. Şu an hiçbir helikopter çalışmıyor. Bizim itfaiyemiz dışında çalışma yok. Gün içerisinde birkaç hava aracı vardı" dedi.

Tugay şöyle konuştu: "Yer yer alevlenerek yangın devam ediyor, tamamen sönmedi. Bir binanın çatısı dışında binalarda herhangi bir durum yok ama tedbir amaçlı boşaltıldı. Şu anda her şey kontrol altında. Onlarca aracımız burada. Rüzgar artarsa, orman yangını tekrar harlanırsa ve yerleşim yerlerini tehdit ederse onu değerlendiriyoruz, bu ihtimal var.

700'den fazla personelimiz var burada, gönüllü gelen arkadaşlarımız var. Nerdeyse bütün belediye burada. İtfaiyeler ormanının içine giremiyor, sorun bu. Erişebildiği alana kadar su sıkabiliyor. Diğer alanlarda ise Orman Bölge Müdürlüğü'nün araçları var. Ya da havadan söndürüyorlar ama havadan söndürme yeterli olmadı.

Bugün gördüğümüz havadan söndürmenin yeterli olmadığı... Bu riskin olacağını anlattık ama ikna edemedik. Yeterli havadan söndürme yapılmadı. Şu an hiçbir helikopter çalışmıyor. Bizim itfaiyemiz dışında çalışma yok. Gün içerisinde birkaç hava aracı vardı."

BAKAN YERLİKAYA İZMİR'DEKİ YANGIN NEDENİYLE TAHLİYE EDİLEN YURTTAŞ SAYISINI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir’de meydana gelen yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polis koordinesinde Karşıyaka ilçesinde 800, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İzmir’de meydana gelen orman yangınlarına müdahale çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Karşıyaka ilçesinde yangının yerleşim yerlerini tehdit etmesi sebebiyle AFAD, jandarma ve polisimizin koordinesinde; Sancaklı mahallesinde 170 , Doğançay mahallesinde 500, Zübeyde mahallesinde 50, Onur mahallesinde 80 olmak üzere toplam 800 vatandaşımız, Bayındır ilçesinde ise 100 vatandaşımız tahliye edilmiştir. Yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI YANGINDAN ETKİLENEN YURTTAŞLARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

Sağlık Bakanlığı İzmir’de meydana gelen orman yangınından 78 kişinin etkilendiğini ve 29 kişinin tedavisinin devam ettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerine yer verildi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ'DAN İZMİR'DEKİ YANGINA İLİŞKİN PAYLAŞIM:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İzmir'deki orman yangınından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İzmir'de çıkan orman yangınından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Orman teşkilatımız başta olmak üzere, yangının kontrol altına alınması için fedakarca mücadele eden tüm görevlilerimize kolaylıklar diliyorum. Rabb'im, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten korusun."

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: İZMİR'DEKİ ORMAN YANGINLARINA HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam edildiğini açıkladı.

İletişim Başkanlığı, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yapılan paylaşımda, "İzmir’deki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediliyor. Orman ekiplerinin yanı sıra AFAD, polis, jandarma, itfaiye, belediyeler aracılığıyla çalışmalar aralıksız sürüyor.

Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor. Kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangınlar henüz kontrol altına alınamadı” ifadelerine yer verdi.

İMAMOĞLU: İBB İTFAİYEMİZ İZMİR'E DOĞRU YOLA ÇIKIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu X hesabından yaptığı açıklamada, "İzmir Karşıkaya’da başlayıp yayılan yangını kaygıyla takip ediyoruz. Çanakkale’deki yangının söndürülmesinde görev alan İBB İtfaiyemiz şimdi İzmir’e doğru yola çıkıyor. Dileğimiz yangının bir an önce söndürülmesi. Geçmiş olsun İzmir" ifadelerini kullandı.

AYDIN VE MİLAS YANGINININ KARA BULUTLARI MENTEŞE'YE ULAŞTI

Aydın'ın Bozdağan ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Beçin mahallesinde başlayan ve halen devam eden orman yangınının bulutları Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'ye kadar ulaştı.

Aydın'ın Bozdağan ilçesi ve Muğla'nın Milas ilçesi Beçin mahallesinde başlayan yangını söndürme çalışmaları devam ederken, yangın rüzgarın da etkisi ile etkisini sürdürüyor. Havanın kararması ile hava müdahalesinin sona erdiği orman yangınının etkisi Menteşe'ye kadar ulaştı. Muğla'nın merkez ilçesi Menteşe'de havanın kararması sonrası gökyüzünü kara yangın bulutları kapladı.

Gökyüzü korkutucu bir görünüme bürünürken, siyah yangın bulutları Muğla üzerinden Akdeniz'e doğru ilerliyor.

AYDIN VALİSİ CANBOLAT: RÜZGARIN ETKİSİYLE GENİŞ BİR ALANA YAYILDI

Aydın Valisi Yakup Canbolat, Bozdoğan ilçesindeki orman yangını bölgesine gelerek yaptığı açıklamada, alevlerin rüzgarın etkisi ile geniş bir alana yayıldığını ifade ederek, devletimizin tüm imkanları ile yangınla mücadeleye devam ettiklerini açıkladı.

Vali Canbolat açıklamasında; “İlimizde de bugün öğle saatlerinde başlayan iki tane büyük yangın vardı. Ve şu an Bozdoğan Alhisar bölgemizde de saat 16.45 itibarı ile başlayan ve rüzgarın etkisi ile hızla bölgeye yayılan geniş bir alana yayılan yangınla karşı karşıyayız. Yanan alan ağırlıklı olarak ormanlık bir bölge. Bölgede 3 helikopter, 2 uçak bugün müdahalede bulundu.

Havanın kararması ile birlikte gece görüşlü bir helikopter sabaha kadar çalışmaya devam edecek. Ayrıca Orman Bölge Müdürlüğümüzün 38 aracı, 147 personeli bölgede şu an mücadele etmekte. Sağlık müdürlüğümüzün 15 personeli üç ambulansı, bir UMKE ekibi, bir UMKE Tıbbi Müdahale Aracı bölgede görev yapmaktadır. Jandarmamızdan 74 personel ve 16 araç görev yapıyor.

Büyükşehirimizin 9 aracı ve 35 personeli de bölgede görev yapmaktadır. Örmepınar Mahallemizde 45 kişiyi şu an itibarıyla yangının yaklaşması nedeniyle tahliye ettik. Geri kalan vatandaşlarımızı da tahliye çalışmaları devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren devletimizin bütün imkanları erken saatlerde yangına müdahale ile ilgili etkin bir mücadeleye devam edeceğiz. Yangın kontrol altına alınmış değil, rüzgarın etkisi ile yayılıyor. Ümit ediyoruz ki kısa bir zamanda yangını çevreleyip kontrol altına alırız” dedi.

ÇEŞME'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir'in Çeşme ilçesinde de tarım arazisinde yangın çıktı. Havadan ve karadan 7 saatlik müdahaleyle saat 12.00 itibarıyla kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.