Kadının soyadına 'Çiller' formülü: 'Bu soyadımla tanınmıyorum'

Anayasa Mahkemesi'nin, "eşitlik ilkesini ihlal' kararına karşın yasal düzenlemesi bitmeyen kadınların kendi soyadını kullanmasına yönelik düzenleme için yeni bir iddia öne sürüldü. Buna göre; sanatçı ve siyasetçiler, "bu soyadımla tanınmıyorum" diyerek kendi soyadlarını kullanabilecek.

12punto

Anayasa Mahkemesi kadınların uzun yıllardır beklediği bir karara imza atarak evlenen kadının bekârlık soyadını, ancak eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesine olanak tanıyan Medeni Kanun hükmünü ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. AYM ayrıca; düzenleme için Meclis'e 9 aylık süre vermişti. Bu süre 28 Ocak 2024’te doldu.

DÜZENLEME TEPKİ ÇEKTİ

İktidar ise bu karara uygun düzenleme yerine 9. Yargı Paketi'nde kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacağını; evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapılacak yazılı başvuruyla kadın, kocasının soyadı önünde bekarlık soyadını kullanabileceği teklifi sunuldu.

Bu öneriye kadınlardan büyük tepki geldi ve maddenin geri çekileceği belirtildi.

AKILLARA ÇİLLER GELDİ

Hürriyet'ten Ebru Karatosun'un haberine göre; ‘Kadının bekârlık soyadını ancak kocasının soyadıyla birlikte kullanabilmesini’ öngören düzenlemeyle ilgili yeni bir formül üzerinde duruluyor. Sanatçı, siyasetçi gibi ünlü isimler, “Bu soyadımla tanınıyorum” diyerek sadece kendi soyadını kullanabilecek.

Öne sürülen formül akıllara 1993-96 yılları arasında Başbakanlık yapan Tansu Çiller'i getirdi.

Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olan Tansu Çiller, evlendikten sonra eşinin soyadını almamış aksine eşinin Çiller soyadını kullanmasını sağlamıştı.