Karanlık günlere dönüş resmen başladı

Avrupa'da kış saati uygulamasına geçilmesiyle saatler bir saat geri alındı. Türkiye’de ise kış saati uygulanmadığı için sabah karanlıkta yola çıkan çalışanlar ve öğrenciler, bu duruma tepki gösteriyor.

12punto

Dün gece, Avrupa ülkelerinde kış saati uygulaması başladı ve saatler bir saat geri alındı. Bu durum, Türkiye ile Avrupa arasındaki saat farkını iki saate çıkardı. Kış saati uygulaması yapılmadığı için Türkiye'de sabah saatlerinde hava karanlık olurken, bu durum özellikle çalışanlar ve öğrenciler için zorluk yaratıyor.

KIŞ SAATİ TÜRKİYE'DE UYGULANMIYOR

Türkiye, 2016 yılından bu yana kış saati uygulamasını kaldırmış durumda. Bu nedenle sonbahar ve kış aylarında sabah saatlerinde gün doğumu daha geç gerçekleşiyor. Sabahları okula ve işe gitmek zorunda kalan vatandaşlar, hava henüz aydınlanmadığı için soğuk ve karanlık bir ortamda yola çıkmak durumunda kalıyor. Avrupa’da ise saatlerin geri alınmasıyla sabah saatlerinde gün ışığından daha fazla yararlanmak mümkün oluyor.

'BİR DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMÜYORUZ'

AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kış saati uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunmuş ve “Bir değişiklik düşünmüyoruz, iller mesai ve okul saatleriyle ilgili kendi düzenlemelerini yapabilirler” demişti. Ancak henüz bu konuda önemli bir değişiklik görülmedi.

TELEFON VE BİLGİSAYAR AYARLARINA DİKKAT

Türkiye’de kış saati uygulanmadığı halde, bazı telefon ve bilgisayarlar otomatik olarak saatleri geri alabiliyor. Bu durum, kullanıcıların yanlış saat bilgisiyle hareket etmesine yol açabiliyor. Cihaz ayarlarını kontrol etmek, saat konusunda sıkıntı yaşamamak adına önem taşıyor.

Türkiye’de uygulamanın kaldırılmasından bu yana, vatandaşlardan kış saati uygulamasının yeniden getirilmesine yönelik talepler devam ediyor. Ancak hükümet yetkililerinin açıklamaları, bu konuda bir değişikliğin yakın zamanda gerçekleşmeyeceği yönünde.

KIŞ SAATİ NE ZAMANDAN BERİ UYGULANIYOR?

Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da kullanıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçlıyordu.

Almanya’da, yaz saati düzenlemesi 1949 yılı sona ermeden önce, 1970’lerde Federal Cumhuriyet’teki petrol krizlerinden sonra ve 1980’de enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılının Eylül sonunda sona erdi, daha sonra 1996’dan beri Avrupa Birliği’nin diğer tüm üye ülkelerinde olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor.