Kasaplar Odası Başkanı: 'Kırmızı et, gıda sektörünün en ucuz ürünü'
Kırmızı et fiyatlarının yüksek olduğu eleştirilerine yanıt veren Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, kırmızı etin diğer gıda ürünlerine kıyasla ucuz olduğunu savundu. Şen, "Restoranda 100 gram ete verilen parayla kasaptan 1 kilo et alınabilir" dedi.
12punto
Kırmızı et fiyatları, Türkiye'de her dönem gündemdeki yerini korurken, Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, et fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Fiyatların yüksek olduğu eleştirilerine katılmadığını belirten Şen, kırmızı etin diğer gıda ürünlerine kıyasla daha uygun olduğunu savundu.
RESTORANDA 100 GRAM ET, KASAPTA 1 KİLOYA DENK
Kırmızı etin pahalı olmadığını iddia eden Ömür Şen, özellikle restoranlardaki et fiyatlarına dikkat çekti. Şen, "Ortalama bir restoranda 100 gramlık et yemeğine verilen para ile kasaptan 1 kilo kırmızı et alınabiliyor. Gıda sektöründeki en ucuz ürünün et olduğunu söyleyebilirim." dedi.
KIRMIZI ET FİYATLARINDA SON DURUM
Kasaplarda et fiyatları, kıymanın kilosu 500 TL, kuşbaşının 530 TL, kasap köftenin 440 TL, antrikotun 650 TL, kemikli etin 480 TL, kuzu butun 610 TL, kuzu pirzolanın ise 730 TL civarında satılıyor. Şen, fiyatların uzun süredir değişmediğini ve artış öngörmediklerini belirterek, "Kurban Bayramı öncesi fiyatlarla şu anki fiyatlar arasında bir fark yok. Balık sezonu olması, Kurban sonrası dönemi ve sirkülasyonun azalması nedeniyle zam düşünülmüyor." ifadelerini kullandı.
KIRMIZI ET UCUZ
Başkan Şen, kırmızı et fiyatlarını diğer gıda ürünleriyle karşılaştırarak şunları söyledi:
"Et fiyatları uzun süredir sabit. Diğer gıda ürünlerinin fiyatına baktığınızda, en ucuzu kırmızı et diyebilirim. Son 1-2 sene içerisinde her ürüne yüzde 300'e varan zam geldi. Bu sadece gıda değil, diğer sektörler için de geçerli. Et hem Samsun'da hem de Türkiye genelinde en ucuz gıda maddesi olarak öne çıkıyor."
Et fiyatlarının düşmesi için yapılması gerekenlere de değinen Şen, "Et fiyatları düşmez ama bu seviyede kalması için köylüye ve besiciye destek verilmesi lazım. Özellikle dişi büyükbaş hayvanların kesilmemesi gerekiyor. Yem ve samana destek verilmeli, çünkü maliyetler besiciye yansıyor. Besici yeterince kazanamazsa hayvancılığı bırakıyor ve bu durum kasapları etkiliyor." dedi.
Şen, elektrik, su, kira ve işçi maliyetlerinin esnafı zorladığını ifade ederek, "Ben 20 metrekarelik dükkanımda aylık 37 bin TL elektrik, 5 bin TL su faturası ödüyorum. 4 sigortalı çalışanım var. Bu süreçte devletin esnafa daha fazla destek çıkması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.
ETİN KİLOSUNU 350 TL'DEN SATMAK İSTERİZ
Ömür Şen, kasaplar olarak etin fiyatını 350 TL'ye indirmek istediklerini belirterek, "Biz kasaplar, etin kilosunu 350 TL'den satmak isteriz. Ucuz et satarsak daha fazla müşteri gelir, sirkülasyon artar. Ancak şu anki fiyatların çok yüksek olduğunu düşünmüyorum ve yakın zamanda zam olacağını da sanmıyorum." dedi.