Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı İsias Otel Davası'ndaki son gelişmeleri 12punto'ya anlattı

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, İsias Otel Davası'ndaki son gelişmeleri 12punto’ya anlattı. "Ara karardan memnunuz" diyen Esendağlı, "Sorumluluğu tespit edilen sanıkların alabilecekleri ciddi ağır cezaları alması beklentimizdir" ifadelerini kullandı.

12punto

Şenol ÇARIK/12punto.com.tr

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’da yıkılan İsias Otel ile ilgili davanın duruşması 3 Ocak günü görülmeye başladı. Davada ara karar verildi. Sanıkların tutukluluklarının devamına karar verildi. Duruşma 26 Nisan tarihine ertelendi.

4 gün boyunca duruşmayı takip eden Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, gelişmeleri 12punto’ya aktardı.

"ARA KARARDAN MEMNUNUZ"

“Davanın henüz başındayız. Şu an itibarıyla mevcut durum korunduğu için, tutuklu sanıklar tutuklu olarak bulunmaya devam ettiği için bu ara karardan bir şikâyetimiz yok diyebiliriz, memnunuz. Yargılama bu tarzda devam edecek” diyen Esendağlı, “Bizim beklentimiz, her zaman söylediğimiz gibi sorumluluğu tespit edilen sanıkların alabilecekleri ciddi ağır cezaları almasıdır. Adaletin bu şekilde tecelli edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

72 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Voleybol turnuvası sebebiyle Adıyaman’a giden KKTC’li öğrencilerin de yer aldığı 72 kişi hayatını kaybetmişti. 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan 5’i tutuklu 11 sanık Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmayı takip eden Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, yaşananları anlattı:

“3-4-5 Ocak olarak 3 gün boyunca programlanan duruşma, her gün yaklaşık 12 saat sürmesine rağmen gerekli işlemler tamamlanamadığı için dördüncü güne yani 6 Ocak Cumartesi’ye sarktı. Cumartesi gece saat 23.00’e doğru okunan ara kararla sonuçlandı.

Davanın başlangıç işlemleri, taraf teşkilleri, yoklamalar, sanık beyanları, müşteki beyanları, sanık avukatları ve müşteki avukatlarının beyanları, tanıkların dinlenmesi ve ardından tekrar beyanların alınıp savcılık mütalaasının verilmesi, sonrasında da ara kararla bu aşamadaki süreç tamamlandı.

Savcılık çok kısa bir mütalaa verdi. Mevcut yargısal pozisyonun korunmasını, özellikle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, adli kontrolde olan sanıkların adli kontrol pozisyonlarının devamını mütalaa etti. Ayrıca katılma taleplerine ilişkin görüşlerini söyledi.

‘KATILMA TALEPLERİ KABUL EDİLDİ’

Mahkemenin kararında, yaklaşık 30 adet karar üretilmiş olmasına rağmen bu kararların pek çoğu dosyanın ilerleyişine ilişkin sıradan usulü işlemlerdi. Esas önemli olan savcının mütalaasındaki; tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamı, adli kontrolle serbest olanların adli kontrolle yargılanma durumunun devamı, dosyanın bilirkişiye havale edilmesine karar verildi. SEGBİS sisteminden yargılama yapılmasına, dolayısıyla sanıkların oraya yüz yüze yargılama için getirilmemesine devam edilmesine karar verildi. Hemen hemen tüm müştekilerin davaya katılma talepleri kabul edildi; özellikle birinci derece yakınların.

‘HENÜZ DAVANIN BAŞINDAYIZ’

Davanın henüz başındayız. Şu an itibarıyla mevcut durum korunduğu için, tutuklu sanıklar tutuklu olarak bulunmaya devam ettiği için bu ara karardan bir şikâyetimiz yok diyebiliriz, memnunuz. Yargılama bu tarzda devam edecek. Bizim beklentimiz, her zaman söylediğimiz gibi sorumluluğu tespit edilen sanıkların alabilecekleri ciddi ağır cezaları almasıdır. Adaletin bu şekilde tecelli edeceğini düşünüyoruz.”