Kulis: MEB 4+4+4'ü kaldırıyor mu?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim modelinde revizyon yapacağı iddia edildi. Yeni düzenlemeyle lise diplomaları "Normal Lise" ve "İleri Lise" olarak ikiye ayrılacak. Üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler 3 yılda mezun olabilecek.
12punto
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 eğitim modelinde köklü bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Türkiye gazetesinin haberine göre, Bakanlık çevrelerinde bazı liselerin tekrar 3 yıla indirilebileceği konuşuluyor.
Bu yeni modelle lise diplomaları iki kategoriye ayrılacak.
NORMAL LİSE DİPLOMASI 3 YILDA VERİLECEK
Yeni düzenleme kapsamında, "Normal Lise" diploması almak isteyen öğrenciler, lise eğitimini 3 yılda tamamlayabilecek. Bu öğrencilere sınav başarı ortalamalarına göre diploma notu verilecek ve mezun olduktan sonra iş hayatına atılabilecekler.
Bu sayede, mesleki tecrübe kazanmaları ve kalifiye eleman olarak yetişmeleri hedefleniyor. Ayrıca, bu sistemle toplumda yaygın olan "herkes üniversite okumalı" algısının değişmesinin amaçlandığı belirtildi.
İLERİ LİSE DİPLOMASI ÜNİVERSİTE YOLUNU AÇACAK
Üniversiteye gitmek isteyen öğrenciler ise 4 yıllık lise eğitimi alarak "İleri Lise" diplomasına sahip olabilecek. Bu modelde, öğrencilerin üniversiteye daha iyi hazırlanması için ekstra eğitimler verilmesi de planlanıyor.
MEB: 4+4+4 SİSTEMİNİ YENİDEN ELE ALMALIYIZ
Millî Eğitim Bakanı Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda yeni düzenleme sinyalleri vermişti.
Yelkenci, “4+4+4 sisteminin son dört yılını yeniden ele almamız gerektiği aşikârdır. Bu konuda çalışmalar yaparak eğitim sistemimize katkı sağlamalıyız” dedi.
TED ÖNERMİŞTİ
Türk Eğitim Derneği (TED), geçtiğimiz yıl lise eğitimiyle ilgili bir rapor hazırlamıştı. Raporda, lise eğitiminin yeniden yapılandırılması gerektiği vurgulanarak, üniversiteye gitmek istemeyen öğrencilere 11. sınıfın sonunda diploma verilmesi önerilmişti.
TED, bu öğrencilerin sınava girmeden meslek yüksekokullarına veya açık öğretim programlarına kayıt yaptırmasını tavsiye etmişti. Üniversiteye gitmek isteyen öğrencilere ise 12. sınıfta üniversiteye hazırlık eğitimleri verilmesi gerektiği ifade edilmişti.