Kurtuluş Savaşı'nda masonluğun izleri var mı? Sanver, 12punto'ya konuştu
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği, Cumhuriyet'in 100. yılını Erol Evgin konseri ile kutlayacaklarını bir davetiye ile duyurdu. Davetiyede geçen, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşan toplumsal yürüyüşün birçok cephesinde Masonluğun izleri vardır” cümlesi dikkat çekti. Kimi çevreler, "Kurtuluş Savaşı’nda da Masonluğun izleri var öyleyse” şeklinde yorumladı. Derneğin Başkanı Prof. Dr. Remzi Sanver, 12punto'ya konuştu.
12punto
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet'ni 100. yılı kapsamında 18 Ekim Çarşamba günü saat 20'de Kentorman'da Erol Evgin konseri gerçekleşeceği duyuruldu.
Kabul Edilmiş Masonlar Derneği'nin başkanı Prof. Dr. Remzi Sanver'in imzasıyla basına yansıyan mektupta yer alan, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşan toplumsal yürüyüşün birçok cephesinde Masonluğun izleri vardır” cümlesi dikkat çekti.
Gazeteci Ertuğrul Özkök, "Resmen, Kurtuluş Savaşı’nda Masonluğun izleri vardır demişler" sözleriyle kamuoyunda tartışma yarattı.
'OSMANLI İMPARATORLUĞU DA BU DURUMDAN MUAF DEĞİL'
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği'nin başkanı Prof. Dr. Remzi Sanver, gündem yaratan davetiye ve 'Kurtuluş Savaşı' polemiğiyle ilgili 12punto'ya özel açıklamalar yaptı.
Sanver, "Masonluk, 18. ve 19. yüzyıllarda, Avrupa’nın her ülkesinde, aydınların ilgisini çeken bir kurum olarak karşımıza çıkıyor. 'Aydınlar' derken o çağlarda bir avuç sayılabilecek bir insan grubundan bahsediyoruz. Dolayısıyla Masonlukla toplumsal aydınlanma süreçleri arasında dikkat çeken bir iç içelik var. Osmanlı İmparatorluğu da bu durumdan muaf değil.
'TOPLUMSAL AYDINLANMAMIZI ANLATIYOR'
Meşrutiyetin ilanı, Kurtuluş Savaşı, ulus devlet fikri, Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk devrimleri; bütün bu süreç bizim toplumsal aydınlanmamızı anlatıyor ve Masonluk o dönemin Türk aydınlarının ilgisini çeken bir kurum. Dolayısıyla biraz evvel bahsettiğim Masonlukla toplumsal aydınlanma iç içeliği o dönemin Türkiyesi için de geçerli" açıklamasını yaptı.
'İDEOLOJİK BİR POZİSYON DEĞİL'
Sözlerini sürdüren Sanver, "Bu noktada, Masonluğun ideolojik bir pozisyonu olmadığının altını çizmek isterim. Zaten 'iç içelik' tabirini bilerek kullandım ve özellikle “ilişki” demedim. Çünkü Masonlukla aydınlanma arasında sebep sonuç ilişkileri kurma çabası bizi kavramsal olarak çok karmaşık bir alana çeker ki bu da bir konsere davet mektubunun kapsamına sığmayabilir" diyerek sözlerini noktaladı.
KURTULUŞ SAVAŞI NASIL SONA ERMİŞTİR?
Kurtuluş Savaşı, 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde verilmiştir. Kurtuluş Savaşı fiili olarak Mudanya Ateşkes Antlaşması ile, resmi olarak ise Lozan barış Antlaşması ile bitmiştir. 15 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması yürürlüğe girmiştir. Böylece Kurtuluş Savaşı fiili olarak sona etmiştir.
Resmi olarak sona erme tarihi ise 24 Temmuz 1923'tür.
REMZİ SANVER KİMDİR?
Remzi Sanver, 1970 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Doktorasını aynı üniversitenin Ekonomi Bölümü’nde tamamladı. Matematiğin sosyal bilimlere uygulanması üzerine çalışmakta olup, 2006 yılından bu yana Profesör unvanına sahiptir. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca bilmektedir.
2011-2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlüğü yapmıştır. Halen, Fransa Bilimsel Araştırma Milli Merkezi’nde (CNRS) araştırma profesörü olarak görev yapmaktadır.
1991 yılında İstanbul'da, Ülkü Locası’nda tekris edilmiş, locasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve 2003-2005 döneminde Üstad-ı Muhteremlik yapmıştır. 2007-2009 yıllarında Büyük Sekreterlik görevinde bulunmuş, 2010-2013 yıllarında Büyük Üstatlık yapmıştır.
Remzi Sanver, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği'nin 27 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel kurulunda dernek başkanlığına seçilmiştir.