Lübnan'daki saldırıyı değerlendiren uzman isimden önemli uyarı: 'Telefonlarınız uzaktan patlatılabilir'

İsrail'in Lübnan'da Hizbullah üyelerine düzenlediği siber saldırı dünya gündeminde adeta bomba etkisi yarattı. Yaşanan saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken 2750 kişi de yaralandı. Saldırının uzaktan gerçekleştirilmiş olması akıllara cebimizdeki telefonların ne kadar güvenilir olduğu sorusunu akla getirdi.

12punto

Çağrı cihazlarına uzaktan erişilerek yapılan saldırıda, kullanılan cihazların pillerinin ısıtılması yoluyla patlatıldığı söylenirken siber güvenlik uzmanı yaşananlarla ilgili flaş bir uyarıda bulundu.

Halk TV'de Şule Aydın'ın sunduğu Kayda Geçsin programına bağlanan Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, tüm telefonların uzaktan patlatılabileceğini açıkladı.

HER CİHAZDA KULLANILABİLİR Mİ?

"Fiziki olarak yerleştirilen cihazdan bahsediyorsak başka cihazda olup olmaması önemli fiziki müdahale gerekiyor. Ama yazılımsal bir açıktan bahsediyorsak Hizbullah üyelerinin kullandığı cihazlar gibi pek çok cihazda da olabilir. Şöyle bir örnek vereyim. İşin ciddiyetini anlatmak için son model en lüks en pahalı bir cep telefonu bile yaklaşık 3 sene önce çok kolay hacklenebiliyordu. İsrailli bir siber istihbarat yazılımı tarafından. Bu bugün de yapılabilir. Çünkü bir açık bulup ona uygun bir yazılım geliştirdiler. Yüzbinlerce insanı dinlediler bu şekilde."

"TELEFONLARIMIZ DA PATLATILABİLİR"

Barış Pehlivan, siber güvenlik uzmanına "Benim elimde bir telefon var bu telefonun patlama meselesi batarya aracılığıyla. İnternete bağlı telefonumu dışardan birileri hackleyip bataryayı ısındırıp patlayabilir mi?" sorusunu yöneltti. Karşılığında ise şu yanıtı aldı:

"Kesinlikle patlatabilir. İnternete bağlı bir cihazdan bahsediyorsak mümkün. İnternete bağlı olmasa bile casus yazılım o telefona o cihaza sızdıysa olur. Bu yazılımlar çok güçlü. Anlık olarak sizin telefonunuzu açar kapatır ses kaydı alır. Bunlar zor ihtimaller değil."

HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

"Bunu kimse bilemez bunu o ülkenin istihbaratı bilir. Basın yansıyan bilgilerle konuşursak eğer şunu görüyoruz İsrail son 5-6 yıldır bu konuda inanılmaz bir gelişim gösteriyor.

Bu konuda gerçekten güçlü. Hem maddi kazanç hem de istihbari kazanç sağlıyor. Onun dışında ABD, İngiltere gibi ülkeler de bu alanda oldukça iddialı ülkeler.

Gelişmiş ülkeler bu teknolojilere sahip ve bir çoğu deşifre olamadı. 'Pegasus' diye bir kabus vardı yıllar önce o bile 4-5 yıl sonra ortaya çıktı."