Mehmet Şimşek tarih verdi: O tarihte enflasyon düşmeye başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, New York'ta yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye ekonomisinin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Şimşek, cari açığın kontrol altına alındığını ve enflasyonun 2024’te yüzde 20'nin altına düşeceğini belirtti.

12punto

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılara yönelik yaptığı sunumda Türkiye ekonomisi için gelecek hedeflerini paylaştı.

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde atılan adımların altını çizen Şimşek, cari açık ve enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

CARİ AÇIK AZALDI

Bakan Şimşek, Türkiye’nin bir yıl önce ciddi bir cari açık sorunu olduğunu hatırlatarak, alınan tedbirlerle bu açığın 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına indiğini vurguladı. Şimşek, "Cari açık artık bir kırılganlık ve endişe kaynağı olmaktan çıktı. Daha fazla tedbir gerekiyor ancak bugün itibarıyla yönetilebilir bir seviyedeyiz" dedi.

TEMELLERİNİ SAĞLAMLAŞTIRIYORUZ

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin rezerv yetersizliğinin de ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirten Şimşek, bu sorunun çözümü için adımlar attıklarını söyledi.

Net rezervlerde 95 milyar dolar civarında bir iyileşme kaydedildiğini ifade eden Şimşek, "Rezervlerdeki bu iyileşme, programa olan güçlü güvenin bir yansımasıdır. Türkiye, rezerv sorununu artık geride bırakmış durumda" diye konuştu.

Şimşek ayrıca, Türkiye’nin dış finansmana erişimde büyük bir iyileşme yaşadığını ve sağlıklı, sürdürülebilir büyüme için temellerin sağlamlaştırıldığını söyledi. "Geçici bir yavaşlama olabilir, ancak bu Türkiye'nin bünyesini güçlendirecek." dedi.

ENFLASYON DÜŞECEK

Enflasyonun hala yüksek olduğunu kabul eden Şimşek, 2024 yılı için enflasyonun yüzde 20'nin altına ineceğini, 2025'te ise tek haneli seviyelere gerileyeceğini belirtti. Dezenflasyon sürecinin kalıcı olarak başladığını ifade eden Şimşek, "Para politikasının gecikmeli etkisi ve maliye politikasının destekleyici etkisiyle 2025'te enflasyon güçlü bir şekilde düşecek" dedi.

İş dünyasına da seslenen Şimşek, stok ve fiyatlama politikalarında dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Enflasyon iniyor. İş dünyasının Orta Vadeli Program'ı rehber alması kendi faydasına olacaktır" dedi.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE

Şimşek, bütçe açığını azaltmak için vergi tedbirlerinin yanı sıra tasarruf önlemleri aldıklarını belirtti. Bundan sonraki süreçte vergi oranlarını artırmaktan ziyade kayıt dışılıkla mücadeleyi önceliklendireceklerini vurgulayan Şimşek, kayıt dışılığın adaletsizlik yarattığını ifade etti. "Eğer kayıt dışıysanız bilin ki maliye sizin kapınızı çalacak." dedi.

Türkiye’de vergi mükelleflerinin her yıl denetime tabi tutulacağını belirten Şimşek, "Vergi avatarları ile çapraz denetim yapılacak, adil bir rekabet ortamı sağlanacak." diye konuştu.

Cari açıkta önemli bir düzelme olduğunu belirten Şimşek, yapısal dönüşüm sürecini başlatarak bu iyileşmeyi kalıcı hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Doğalgaz ve petrol üretiminin bu süreçte önemli rol oynayacağını vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve yeni sanayi politikasıyla cari açıktan cari fazlaya geçebileceğini söyledi.