Meriç Köyatası açıkladı: 'Dört yılda emeklinin maaşının yüzde 80’ini çaldılar'
12punto yazarlarından Meriç Köyatası, yaptığı açıklamada, Türkiye'de dört yıl içinde emekli maaşlarının yüzde 80'inin kaybolduğunu belirterek, ENAG’ın enflasyon hesaplamalarına göre emekli maaşlarının olması gereken miktarın çok altında kaldığını vurguladı.
12punto
Ekonomist ve 12punto yazarlarından Meriç Köyatası, 2022 yılından bu yana enflasyon verileriyle yaptığı hesaplamaların ayrıntılarını açıkladı. Köyatası, “Dört yılda emeklinin maaşının yüzde 80’ini çaldılar” dedi.
Yaşanan ekonomik kriz, yurttaşların ve emeklilerin belini bükmeye devam ediyor. Kriz, alım gücünün düşmesinin yanı sıra vatandaşların üzerine vergilerle ek yükler bindiriyor.
TELE1’de yayımlanan ‘Anında Manşet’ programında konuk olan Ekonomist ve aynı zamanda 12punto yazarı Meriç Köyatası, emekli maaşlarında dört yıl boyunca yaşanan kayıpları açıkladı.
Köyatası, Türkiye’de gerçek enflasyonu ölçen kurumun ENAG olduğunu belirterek, “Ben 2022 Ocak ayından itibaren, daha önce 1987’de de enflasyon ölçtüm. Bu sefer, tüm Türkiye’yi kapsayan değil, kendi sepetime göre bir ölçüm yaptım ve ENAG’ın ölçtüğü sepetle başa baş gidiyor. ENAG’ın sepeti TÜİK’in sepetiyle örtüşüyor. Dolayısıyla, ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranı, TÜİK’inkinden çok daha yüksek” dedi.
Köyatası’nın hesaplamalarına göre, 2020’den 2024’ün Haziran ayına kadar TÜİK’in enflasyonu yüzde 427 iken, ENAG’ın enflasyonu yüzde 1803 oldu. Köyatası, 2020 Ocak ayında en düşük emekli maaşının 1500 lira olduğunu, günümüzde ise 12.500 lira olduğunu belirtti. ENAG verilerine göre, bu maaşın 19 kat artması gerekiyordu, bu da 28.500 liraya tekabül ediyor. Ancak, mevcut maaşın sadece yüzde 43’ü ödeniyor, yani emekli maaşının yüzde 57’si buharlaşmış durumda.
Köyatası, emekli maaşlarının asgari ücrete eşit olsaydı 44 bin lira olması gerektiğini ve bu durumda maaşın yüzde 62’sinin kaybolmuş olacağını belirtti. 2008 yılında emekli maaşlarının olması gereken miktar ise 61.848 lira olup, maaşların yüzde 80’inin çalındığını ifade etti.
Köyatası, emekli maaşlarının bütçeye etkilerini de ele aldı. 2008 yılında emekli maaşları bütçeden alınan payın yüzde 5.2’sini oluştururken, bu oran bugün yüzde 2.6’ya düştüğünü kaydetti. Bütçe açığının milli gelir oranı ise yüzde 1.8’den yüzde 8.8’e çıktı. Köyatası, bu farkın emekli maaşları üzerinden sağlanan tasarrufla bütçe açığının artırıldığını ve bu durumun adil bir yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını vurguladı.
Meriç Köyatası, devletin sosyal güvenlik sistemini güçlendirmesi gerektiğini ve teknolojik gelişmelerle uyumlu bir maliye politikası oluşturması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, devletin emeklilere adil bir sosyal güvenlik sunması gerektiğini ifade etti ve dört yıl içinde emekli maaşlarının yüzde 80’inin kaybolduğunu sözlerine ekledi.