Merkez Bankasından sahte dolar raporu: Yöntemleri ortaya çıktı
Merkez Bankası'nın sahte dolar krizine ilişkin raporu ortaya çıktı. Sahte 50 dolarlık banknotların orijinallerine benzer özellikler taşıdığı ve makineleri yanıltmayı hedeflediği belirlendi.
12punto
Döviz büroları ve bankaların dolar alımını durdurmasına neden olan sahte dolar krizine ilişkin Merkez Bankası'nın hazırladığı rapor dikkat çekici ayrıntılar içeriyor.
Raporda, sahte dolarların güvenlik özelliklerinin nasıl taklit edildiği ve kullanılan yöntemler detaylıca açıklandı.
Hürriyet'in haberine göre, sahte 50 dolarlık banknotların, orijinallerine oldukça benzediği ve makineleri yanıltmaya yönelik özellikler taşıdığı belirtildi. Banknotların temiz ve yıpranmamış olduğu, kılcal liflerin baskı yoluyla taklit edildiği ve lazer baskı tekniği ile sıra-seri numaralarının üretildiği ifade edildi.
Merkez Bankası, vatandaşların mağdur olmaması ve bankacılık sistemine duyulan güvenin zarar görmemesi için tüm bankalara sahteciliğe karşı azami dikkat gösterme çağrısında bulundu.
Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde:
Sahte banknotların kağıt kalitesinin orta düzeyde olduğu ve mavi-kırmızı kılcal liflerin UV ışık altında parlama verecek şekilde taklit edildiği tespit edildi.
Manyetik özelliklerin orijinal banknotlarla aynı alanlarda oluşturularak ATM ve para sayma makinelerini yanıltmayı hedeflediği belirtildi.
Lazer ve ofset baskı teknikleriyle üretilen sahte banknotların, görsel olarak yüksek kaliteye sahip olduğu, ancak OVI baskısındaki renk değişiminin orta derecede kaldığı açıklandı.
Emniyet şeritlerinin, kağıt katmanları arasına yerleştirilmiş gibi görünse de aslında UV ışık altında yeterli güvenlik özelliği taşımadığı vurgulandı.
Rapor, toplamda 232 adet sahte 50 dolarlık banknotun sıra ve seri numaralarının da yer aldığı bilgileri içeriyor. Bankalar ve döviz büroları için bu gibi sahtecilik vakalarına karşı tedbirlerin artırılması çağrısı yapıldı.