Muğla Belediye Başkanı Aras: 'Helikopter alıp Orman Bölge Müdürlüğü'müzün emrine verebiliriz'
Farklı noktalarda çıkan orman yangınlarının etkili olduğu Muğla’da, alevlerle mücadele devam ederken Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediyelerin hava aracı almasına yönelik tartışmalara ilişkin “Biz bir helikopter alırız. Ama herhangi bir yangında da hemen onu Orman Bölge Müdürlüğü'müzün emir komutasına verebiliriz” dedi.
12punto
Muğla’da öğle saatlerinde Yatağan ve Ula ilçelerinde çıkan yangınlar, hem havadan hem de karadan yapılan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Yangın nedeniyle Nebiköy ve Kafaca Ramada mahalleleri tedbir amacıyla tahliye edildi.
Havanın kararmasıyla birlikte, gece görüşlü iki helikopter yangın söndürme çalışmalarına devam ederken, karadan müdahaleler de kesintisiz sürüyor.
Yangınla mücadelede 9 saat geride kalırken, Muğla Belediye Başkanı Ahmet Aras yangınların son durumuna ilişkin açıklamalar yaptı.
'KRİZ DURUMUNA GEÇTİK'
Muğla'nın üç gündür çeşitli noktalarda çıkan yangınlarla mücadele ettiğini ve büyükşehir belediyesinin alarm durumunda olduğunu belirten Başkan Aras, şu ifadeleri kullandı:
"Bugün itibariyle bölgemizde 3 yeni yangın daha çıktı. Şu an Kafaca'dayız. Yatağan, Nava ve Nebiler bölgesinde çıkan yangınlar, ekiplerimizin üstün gayretleriyle kısmen kontrol altına alındı. Karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Gece olması nedeniyle hava araçları sınırlı faaliyet gösterse de, gece görüşlü iki helikopter farklı bölgelerde yangını önlemeye ve soğutmaya çalışıyor. Menteşe ilçemizin Yaraş bölgesinde çıkan ve oradan Ula’nın Armutçuk bölgesine doğru ilerleyen bir yangın daha var. Şu anda en riskli bölge burası. 16 Ağustos’tan itibaren kriz durumuna geçtik, tüm izinleri iptal ettik ve 24 saat esasına göre mesai yapıyoruz. İtfaiye ekibimizi artırdık ve müdahalelerimiz sürüyor. Bugün Datça Kızılbük ve Bodrum Gölköy’de çıkan yangınlar, itfaiye ve ormancılarımızın üstün gayretleriyle büyümeden söndürüldü."
'YANGINLARIN ÇIKIŞ NEDENİ ÜZERİNDE DURMAK LAZIM'
Yangınların büyük ölçüde insan hatasından kaynaklandığını belirten Aras, şu uyarılarda bulundu:
"Şu anda çok riskli bir dönemdeyiz. Bu yangınların çoğu insan hatasından çıkıyor. Bölgemizin yüzde 68’i ormanlarla kaplı ve 2021’de bu alanların yüzde 8’ini kaybettik. Şimdi bu yangınlarla birlikte daha fazla ormanlık alan kaybettik maalesef. Orada yanan sadece orman değil, aynı zamanda bir üretim de kayboluyor. Bu nedenle herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Yangınların insan hatasından çıkmaması için daha dikkatli olmalıyız. Bizim çağrımız budur."
HEM SOĞUTMA HEM DE KORUMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Gece boyunca yangının seyrine ilişkin değerlendirme yapan Başkan Aras, şöyle devam etti:
"Amacımız, meskun mahalleleri korumak. Sarp arazilerde karadan müdahale mümkün olmasa da, köylerimize ve tarım alanlarımıza yangının ulaşmasını önlemeye çalışıyoruz. Yatağan ve Ula Menteşe bölgelerinde soğutma ve koruma çalışmalarımız devam ediyor."
YETKİLERİ DAĞITIRSANIZ KAOS OLABİLİR
Yangınlara müdahalede belediyelerin yetkilerinin artırılması konusuna değinen Aras, "kaos" vurgusu yaparak şunları söyledi:
"Ben bu görüşe katılmıyorum. Orman yangınlarına müdahale tamamen Orman Bölge Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü'nün görevidir. Hava araçlarını sevk ve idare etmek de onların yetkisindedir. Yetkileri dağıtırsanız, kaos çıkar. Ancak hava araçlarının sayısı artırılabilir. Bu planlar önceden yapılarak güçlü bir hava filosu kurulmalıdır. Biz büyükşehir itfaiyesi olarak, orman yangınlarına müdahalede Orman Bölge Müdürlüğü'nün talep ettiği her yerde bulunuyoruz. Bu konuda koordinasyonumuz tamdır."
Aras, belediyenin de hava aracı alma konusunda adımlar attığını belirterek, "Biz de ekonomik gücümüz doğrultusunda hava aracı almayı planlıyoruz ve gerektiğinde bu araçları Orman Bölge Müdürlüğü'nün emrine verebiliriz" dedi.