Naci Görür 12punto’ya konuştu: Hatay sınırındaki 5.2 ve 4.2 büyüklüğünde depremlerin anlamı ne?

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Suriye merkezli gerçekleşen ve Hatay’da da hissedilen depremle ilgili 12punto'ya özel değerlendirmelerde bulundu. Görür, depremin Ölü Deniz Fayı üzerinde gerçekleştiğini ve Doğu Anadolu Fay Hattı ile bağlantılı olmadığını belirtti.

Selçuk Çelik

Selçuk Ahmet ÇELİK   12punto.com.tr 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Suriye merkezli gerçekleşen ve Hatay ilimizde de hissedilen deprem hakkında 12punto'ya önemli açıklamalarda bulundu. 

Naci Görür, yaşanan bu depremle ilgili henüz net bir değerlendirme yapmanın zor olduğunu belirterek depremin Ölü Deniz fay hattı ile ilişkili olduğunu söyledi. 

ÜLKEMİZDEKİ FAY HATTI BÜYÜK ÖLÇÜDE KIRILDI

Prof. Dr.Naci Görür, depremin Ölü Deniz Fayı üzerinde yer aldığını ve bu fay hattının Maraş-Hatay arasında, Doğu Anadolu Fay Hattı'ndan bağımsız olduğunu vurgulayarak şunları belirtti:

"Doğu Anadolu Fay Hattı, Maraş’tan Adana’ya doğru uzanırken, bu deprem Maraş-Hatay arasında, yani Ölü Deniz Fayı üzerinde meydana geldi. Bu fay hattı, depremin olduğu bölgeden başlayarak Kızıldeniz'e kadar uzanıyor. Sol yönlü bir faydan bahsediyoruz ve oldukça büyük bir fay hattı. Bu fayın Türkiye'deki kısmı büyük ölçüde kırıldı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu fay hattı zamanla Kızıldeniz'e doğru kırılmaya devam edecektir."

'CİDDİ BİR YIKIM BEKLEMİYORUM'

Naci Görür, Türkiye’deki ölü deniz fay hattının kırılması sebebiyle bu tip depremlerin doğrudan bir etkisi olmayacağını düşündüğünü ifade ederek, "Burnumuzun dibinde çok büyük bir deprem olursa, biz de sallanırız. Ancak çok dayanıksız binalar dışında ciddi bir yıkım beklemiyorum. Afet boyutunda bir etkinin olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.