NATO Genel Sekreteri: BRICS ortaklarıyla çalışması Türkiye’nin egemenlik hakkı
Türkiye’nin BRICS üyeliğine başvurması sonrasında, NATO tarafından nasıl bir tutumla karşılanacağı merak konusuydu. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye’nin BRICS ortaklarıyla çalışma konusunda Ankara’nın egemenlik hakkına sahip olduğunu belirtti.
12punto
Mark Rutte, Estonya Başbakanı Kristen Michal ile başkent Tallinn’de düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin BRICS başvurusunun ‘bir endişe kaynağı olup olmadığına’ yönelik soruya şöyle yanıt verdi.
“Türkiye’nin BRICS ortaklarından bazılarıyla da birlikte çalıştığını biliyoruz. Bunu yapmak onların egemenlik hakkıdır.”
Rutte, bu durumun ‘zaman zaman ikili ya da NATO içinde tartışmalara yol açmasına’ rağmen Türkiye’nin İttifak’ta önemli olduğunun altını çizdi.
NATO için Türkiye’nin ‘çok önemli bir müttefik olduğunu’ belirten Rutte, “Türkiye, NATO’nun en donanımlı askeri güçlerinden birine sahip. NATO coğrafyasının kendi bölümünde (güneydoğu kanadında) hayati rol oynamaktadır. NATO’ya bir bütün olarak pek çok kabiliyet sağlamaktadır” dedi.
Genel sekreter konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin uzun yıllardır İttifak’ın ayrılmaz bir parçası olmasından büyük mutluluk ve memnuniyet duyuyoruz.
Tabii ki İttifak içinde bir demokrasi olarak, 32 ülke arasında şu veya bu konuda her zaman tartışmalar olacaktır.”
BRICS ÜYELİĞİNDE HANGİ ÜLKELER BULUNUYOR?
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinin olduğu grup, İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşuyor.