Nike'tan dikkat çeken Türkiye kararı: Alışverişlere kapadı

Spor giyim markası Nike, yurt dışından gelen ürünlere getirilen vergi nedeniyle internet alışverişlerini Türkiye'ye kapattı.

12punto

Nike, Türkiye'ye yurt dışından gelen ürünlere getirilen yeni vergi düzenlemeleri nedeniyle internet alışverişlerini geçici olarak durdurma kararı aldığını duyurdu. 

Firmadan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye gümrük mevzuatında yapılan son değişikliklerin Türkiye’deki tüketicilerimizin alışveriş deneyimine etkisini incelemeye devam ediyoruz. 

Bu süreçte Nike olarak tüketicilerimize siparişlerinin sorunsuz bir şekilde ve zamanında ulaşmasını garanti edemediğimiz için maalesef Türkiye’den verilen online siparişleri şu an için askıya almak durumundayız.


GÜMRÜK MEVZUATINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK HAKKINDA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın Çinli Temu başta olmak üzere yurtdışında yapılan mikro ithalatı takibe aldıklarını söylemesinin ardından yasa değişikliği geldi.

Cumhurbaşkanı Kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair kararla yurt dışından getirilen eşyaların maktu vergi oranları değiştirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı imzası taşıyan 4458 sayılı Gümrük Kanunu kararında şu ifadelere yer verildi:

"29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararın 62 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 Avro'yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 60, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave yüzde 20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. Aynı Kararın 126 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "150" ibaresi "30" şeklinde değiştirilmiştir."