ODTÜ’lü öğrenciye tuhaf tutuklama gerekçesi: ‘Eylemlere sürekli katılarak kamu düzenini bozdu’
Gözaltı ve tutuklamalara karşı 25 Nisan günü Ankara’da eylem yapan öğrencilerden 4’ü tutuklandı. O öğrencilerden biri olan ODTÜ’lü Ozan Deniz Ödemiş’in tutukluluk gerekçesi dikkat çekti. Ödemiş, daha önce de katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek ‘kamu düzenini bozduğu’ iddiasıyla cezaevine gönderildi. Avukatı Sabri Karagündüz, 12punto’ya anlattı.
Hazal Güven
Hazal Güven - 12punto.com.tr
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile çalışma arkadaşlarının tutuklanmasının ardından başlayan protestolara katılan çok sayıda kişi de cezaevine gönderildi. Son olarak 25 Nisan günü Ankara’da öğrencilerin yaptığı eyleme polisin sert müdahalesi sonucu 30 öğrenci gözaltına alındı, 4’ü tutuklandı.
O öğrencilerden biri olan ODTÜ’lü Ozan Deniz Ödemiş’in tutuklanma gerekçesi daha önce benzeri görülmemiş bir örneği ortaya koydu. 23 Nisan’da da bir eyleme katılan ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Ödemiş’in 25 Nisan günü yeniden katıldığı eylemde gözaltına alınması tutuklama sebebi oldu.
Savcı sevk yazısında Ödemiş için, ‘eylemlere sık sık katıldığı için kamu düzenini bozduğu’ ifadelerini kullandı. Ödemiş’in avukatı Sabri Karagündüz, “Savcının sevk yazısına göre “sürekli eylemlere katılmak” tutuklama gerekçesi oluyor. Bu çok önemli bir şey. Ben bunu yeni çıkacak yargı paketinin deneme adımları olarak görüyorum. Daha önce aynı suçtan sabıka kaydı bulunması, sürekli aynı suçu işlemiş olması gibi bir madde eklemeye çalışıyorlar. Benim anladığım kadarıyla bunun pratiğini yapıyorlar” dedi.
12punto’ya konuşan Karagündüz, şunları söyledi:
'DELİL YOK'
“23 Nisan’da Ankara’da bir eylem olmuştu. Üniversite öğrencileri, İstanbul’da olan deprem üzerine bir araya gelmişlerdi. Ozan önce orada gözaltına alınmıştı. O gözaltından sonra ifadesi alınarak serbest bırakılmıştı. 25 Nisan’da bir başka eylem vardı. Üniversite öğrencilerinin tutuklanması ve işkenceye uğramasına karşı yapılmıştı. Ozan orada da gözaltına alındı. Hakkındaki suçlama yalnızca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetti. Ancak savcının sevk yazısında Ozan için belirttiği durum; “bu eylemlere sık sık ve sürekli katıldığı, daha önceden de 2911 sayılı kanuna muhalefetten soruşturma ve kovuşturma dosyalarının olduğu, bir de bize hiç göstermedikleri 23 Nisan günü katıldığı eylemde elindeki sopayla kolluklara vurduğu” ifadeleriydi.”
Ozan Deniz Ödemiş’in kolluk güçlerine sopayla saldırdığına yönelik delile ulaşamadıklarını belirten Karagündüz, “Ellerinde buna dönük bir delil varsa da biz bilmiyoruz. İfade olarak da, “polis tutanakları” denilmiş, “görüntülere göre” denilememiş. Çünkü öyle bir görüntü yok” dedi.
DOSYALAR BİRBİRİNE KARIŞTI
Karagündüz, Ozan Deniz Ödemiş’in 23 Nisan’daki soruşturma dosyasından hakkında tutuklama kararı verilmesine ilişkin şunları söyledi:
“Buradaki en büyük problem 25 Nisan’da yapılan bir eylemde gözaltına alınıp, 23 Nisan’da hakkında açılan başka bir soruşturma dosyasındaki delilin tutuklamaya gerekçe yapılması. Sonuçta ikisi ayrı soruşturma dosyaları.”
Avukat Karagündüz, Ozan Deniz Ödemiş’in gözaltına alınma anlarına ilişkin, “Kapüşonundan tutup çok çekmişler. “Boğulacaktım neredeyse” dedi. Gözaltı aracında da arbede yaşanmış” ifadelerini kullandı.