Onur Yaser Can davası 14 yıl sonra sil baştan

14 yıl önce İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra çıplak arama ve işkenceye maruz bırakılan ve sonrasında intihar eden Onur Yaser Can davasında narkotik polisleri hakkında çıkan takipsizlik kararı kaldırıldı.

12punto

İstanbul’da, 2010 yılında gözaltına alındıktan kısa süre sonra intihar eden Onur Yaser Can’la ilgili davada yeni bir gelişme yaşandı.

Onur Yaser Can, gözaltındayken çıplak arama ve işkenceye maruz kalmıs daha sonra da intihar ederek yaşamına son vermişti. O dönem, narkotik polisleri hakkında verilen takipsizlik kararı  İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 14 yıl sonra kaldırıldı.

Polisler hakkında işkence suçundan soruşturma başlatılacağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

28 yaşındaki Onur Yaser Can, esrar satın aldığı gerekçesiyle İstanbul'da, 2 Haziran 2010’da Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Ancak ailesi ve avukatlarının aktarımına göre, bu durum yakınlarına haber verilmedi ve ifadesi alınırken yanında avukat bulundurulmadı.

Nezarette çıplak arama ve işkenceye maruz bırakılan Can'a, ifade sırasında kendisine imzalatılan tutanaklar verilmedi.

Ailesi ve avukatlarına göre Can, nezarethaneden çıktıktan sonra takibe alındı.

Bir gün sonra Narkotik Şube tarafından tekrar ifadeye çağrıldı.

Bir avukata başvurdu ve verdiği ifadeleri almak istedi ancak ifadeler kendisine verilmedi.

Kısa süre sonra, imzasının eksik olduğu gerekçesiyle üçüncü kez ifadeye çağrıldı.

Arandığı günün akşamı yani 23 Haziran 2010 tarihinde yaşadığı apartman dairesinden atlayarak hayatını kaybetti.

Başka bir şehirde olan ailesi, "o gün Can'ın kendilerini aradığını, başının sıkıntıda olduğunu, bunu telefonda anlatamayacağını ve İstanbul’a gelmelerini istediğini" aktarıyor.

Ölümünün ardından ortaya çıkan ve yarım kalmış bir notunda, “gözaltında çırılçıplak soyulduğunu, çömeltilerek bekletildiğini, tokatlandığını, kendisine polislere yalvaran bir kişinin sesinin dinletildiğini, kendisinden muhbirlik yapmasının istendiğini” yazdığı ortaya çıktı.